Međunarodna kriminalistička policijska organizacija, Interpol, u svom registru na svom zvaničnom sajtu i dalje ima ime Božidara Vučurevića, ratnog gradonačelnika Trebinja, za kojim je raspisana potjernica za  ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

bozidar vucurevic interpol

Protiv Vučurevića je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu u maju prošle godine. U izjavi koju je ratni gradonačelnik dao za TrebinjeLive istakao je da posjeduje papire i  dokumenta iz perioda rata, te da je uz pomoć njih dokazao da je Trebinje jedini grad u BiH gdje nije bilo međunacionalnih sukoba.

Vučurević je ranije napomenuo da su muslimani iz Trebinja otišli bezbjedno i da je svaki, koji je to tražio, dobio propusnicu u kojoj je pisalo da može napustiti grad, odnosno u njega se vratiti kada se za to stvore uslovi.

Takođe, da Vučurević nije počinio navodne ratne zločine ide u prilog i činjenica da je 2002. godine odgovarao pred dvojicom tužilaca u Haškom tribunalu, koji su na kraju zaključili da nema elemenata za krivično gonjenje.

Protiv Vučurevića je vođena istraga i u Srbiji, ali i tamošnje Apelaciono vijeće je konstatovalo da je optužnica hrvatskog pravosuđa prazna i da ništa ne dokazuje.

Bivši gradonačelnik Trebinja, kako je ranije rekao za TrebinjeLive, sprema knjigu o “pravoj” istini tokom rata u gradu na Trebišnjici, gdje će opisati početak rata, zatim kako je tekla mobilizacija, Dubrovačku Republiku… A tu će biti i članci koji su objavljeni u jednom hrvatskom glasniku, poput članka “Crni dani Dubrovnika”, u kojem je napisano da nema noći da se ne dogodi neki zločini nad Srbima Hercegovcima, Srbima Crnogorcima.

Sve ove činjenice i dalje zbunjuju javnost, te se sa pravom svaki Trebinjac pita zbog čega je ratni gradonačelnik na listi Interpola kada nije odgovoran za ratne zločine koji su mu pripisivani?