Danas su u prostorijama Javne ustanove "Centar srednjih škola" u Trebinju, u organizaciji ove ustanove i British Council-a, održane radionice u okviru projekta "Connecting Classrooms".

radionica conecting classroom trebinje

Teme radionica su Vještine vođenja, Upravljanje promjenama i Korištenje socijalnih medija u lokalnom aktivizmu. Radionice su vodili koordinator CC projekta Amila Karavdić, voditelji CC sekcije, direktor škole Vasiljko Škrivan i profesori Valentina Sušić i Jadranka Mišić.

Prema riječima Amile Karavdić, Connecting Classrooms je globalni program kojim se stvaraju veze između škola kako u Velikoj Britaniji tako i širom svijeta, a njihove aktivnosti podržavaju lokalne zajednice. Kroz ovaj program, mladi unapređuju svoje znanje i razumijevanje drugih kultura i pripremaju se za život i rad u savremenom svijetu, te se aktivno angažuju u svojoj zajednici, dodaje Karavdić. „Projekat Connecting Classrooms u Bosni i Hercegovini implementira British Council od 2010., a od 2012. godine finansiranje projekta je preuzela Britanska ambasada u BiH. Trenutno u projektu aktivno učestvuje 20 škola sa 20 školskih sekcija koje doprinose pozitivnim i kreativnim aktivnostima u svojim školama i zajednicama“, ističe Karavdić.

JU „Centar srednjih škola“  projektu Connecting Classrooms pridružila se prošle godine, te je do sada realizovala brojne aktivnosti. A posebno se ističe realizacija Školskog volonterskog centra i saradnja sa školom-partnerom, Gimnazijom „Fra Grga Martić“.

radionica conecting classroom trebinje

„Ovo je jedna u nizu radionica koja se ostvaruje u okviru ovog projekta namijenjene nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, ali i svima onima koji žele aktivno učestvovati u donešenju pozitivnih inicijativa u zajednici. Inače, CC projekat Centra srednjih škola ima svoja dva voditelja i učenike koji u njima učestvuju. Trenutno je u sekciji petnaest aktivnih učenika, međutim broj zainteresovanih se širi“, rekla je Sušić.

Radionici su prisustvovali profesori i učenici srednjih škola sa područja Trebinja, kao i predstavnici Crvenog krsta, Udruženja „Sunce nam je zajedničko“, Narodne biblioteke Trebinje i škole stranih jezika „Cerovac“.

radionica conecting classroom trebinje

 Na kraju radionice učesnicima su dodijeljeni sertifikati.