U bolnici u  Risnu poslije teške bolesti u petak 21. februara, u 66 godini, preminuo je  Ranko (Rista) Vreća, diplomirani ekonomista iz Herceg-Novog i poznati sportista Trebinja i Herceg-Novog.

In Memoriam ranko vreca

Rođen je 1948. godine u Humu kod Trebinja. Sport  je bilo njegovo opredijeljenje od školskih dana. U osnovnoj školi u Trebinju počeo je da se bavi atletikom. Na takmičenju osnovnih škola u Trebinju bio je prvi u trci na 100m, a bio je uspješan i u drugim disciplinama. Na sportskim takmičenjima kao pripadnik JNA u Novom Sadu, u veoma jakoj  konkurenciji, u petoboju bio je prvi. Rano je postao član Džudo kluba „Leotar“ i u generaciji Dučića i drugih asova ovog kluba ostvario je više zapaženih  rezultata.

Po dolasku u Herceg-Novi zaposlio se u tada jako trgovačko preduzeće „Mješovito“ i aktivno se uključio u sportske aktivnosti grada pod Orjenom. Više od 20 godina igrao je fudbal za „Boku“, potom „Bokakomerc“ i „Herceg-Novi“. Bio je među osnivačima FK „Herceg-Novi“  i njegov jedini trener. U periodu postojanja ovog kluba od 1990. do 1995. godine mnogi fubaleri iz Trebinja, koji zbog ratnih uslova nisu mogli da se takmiče u Trebinju,  nastupali su za „Herceg-Novi“.

Velika sportska ljubav Ranka Vreće bio je mali fudal. Kao član mnogih ekipa osvojio je prva mjesta na turnirima u Herceg-Novim i Trebinju. Na radničkim sportskim igrama Hercegnovske opštine postizao je godinama zapažene rezultate. Bio je prvak u skoku u dalj, drugi u bacanju bombe iznad neprikosnovenog Miladina Milosavljevića. Na ovim takmičenjima pobijeđivao je i u mnogim drugim atletskim diciplinama kao što su trka na 100  i 1.500 metara. U Herceg-Novom, takođe, dugo će se pamtiti njegov veliki doprinos  razvoju fudbala i atletike.

Nadahnut  ljubavlju prema  svom rodnom Humu i Trebinju, Ranko je  najčešće koristio riječi „Sve za Trebinje“. To je bila njegova životna deviza.

Ranko Vreća biće sahranjen sutra na groblju  kod crkve svete Varvare u Đedićima kod Huma.