Iako najmanji istočnohercegovački gradić, Ljubinje, pored uzgoja duvana, peradarstva i odbojke, u ovom dijelu Republike Srpske prednjači i po uzgoju golubova.

mladi golubari iz ljubinja sa golubovima

Tajne golubarstva istražuje i uči grupa dječaka: Pavle Gordić, Nemanja Brborić, Kosta Janjić i  Radovan Ljubenko. Oni uzgajaju gotovo sve vrste pitomih golubova, pismonoše, srpske visokoletače, mađarske visokolrtače, prevrtače.

Sve je počelo, pričaju, kada im je prve golubove poklonio Milorad Krunić, pomoćni trener hrvatske odbojkaške reprezentacije koji živi u Kaštelima, a kojem su golubovi ostali u porodičnoj kući u Ljubinju.

„Milorad nam je dao prve parove, a da nijednog nije naplatio. Sada nam putem skajpa daje instrukcije i savjete kada smo u nekoj nedoumici“, ispričao je Kosta Janjić  koji ima šest golubova.

Dječaci kažu da ih je slavni odbojkaš naučio svemu iz golubarstva, dao im prstenove kojima su označeni svi njihovi ljubimci, naučio kako da ih hrane, kako da brinu o njihovoj higijeni, pa su danas njihovi kavezi prava mala atrakcija u Ljubinju.

Hrane ih uglavnom pšenicom, ječmom, kukuruzom, suncokretovim sjemenkama, a nerijetko se desi da im se u jelu, ali i na privremenom smještaju u golubarniku, pridruže i divlji golubovi koje dječaci jednako paze dok ovima ne dosadi i ne odlete.

Iako ljubomorno čuvaju svoje leteće prijatelje, najmlađi ljubinjski „poletari“ priznaju da su najbolji i najbrojniji golubovi kod Nemanje, kome je jedinom pošlo za rukom da ih nekoliko izleže.

Kosta bi, kaže, do sada bio mnogo bliži Nemanji po broju golubova da mu jato nedavno nije prepolovio jedan drugi kućni ljubimac. Mačak je, nepažnjom vlasnika zalutao među golubove i nanio veliku štetu, ali ih sada bolje čuva i pazi...