Posljednji popis stanovništva, koji je pokazao da u Hercegovini živi svega 72.769 stanovnika, još jednom je upalio alarm zbog poražavajuće demografske slike u ovom dijelu Republike Srpske.

istocna hercegovina drzava

Iako Hercegovinom već godinama vlada bijela kuga, ozbiljnijih mjera za njeno suzbijanje, nažalost, nema.

Najalarmantnije stanje je u manjim opštinama, koje stanovništvo masovno napušta.

U Ljubinju se, na primjer, broj stanovnika drastično smanjio, te umjesto prijeratnih oko 5.000, u ovoj opštini danas živi svega 3.756 osoba. U Ljubinju i nemaju pravu evidenciju o odnosu nataliteta i mortaliteta jer se s osipanjem stanovništva gase i mnoge ustanove. Od nekadašnje bolnice ostao je Dom zdravlja, tako da se stanovništvo i rađa, a dobrim dijelom i umire, u Opštoj bolnici Trebinje.

Natalitet je izgubio trku sa mortalitetom i u Gacku, koje slovi za najrazvijeniju opštinu istočne Hercegovine s najvećim budžetom po glavi stanovnika. Prošlogodišnji popis stanovništva pokazao je da Gačana ima ukupno 9.734, što je za oko 1.000 stanovnika manje u odnosu na prijeratni popis.

U ovoj opštini lani su rođene 83 bebe, dok je istovremeno umrlo 90 osoba.

Iako se broj stanovnika od 31.433 povećao za oko 1.000, bijela kuga nije zaobišla ni Trebinje, u kome se, kako kažu u porodilištu Opšte bolnice, svake godine broj novorođene djece smanji za jedno školsko odjeljenje. Ipak, u 2013. godini taj broj se popeo na dva odjeljenja, odnosno rođene su 43 bebe manje u odnosu na 2012.

Poražavajuću demografsku sliku u Hercegovini nema više ko ni da analizira jer se iz istočne Hercegovine odselio i jedini demograf iz ovog dijela Republike Srpske.

"I danas iz Hercegovine odlaze visokoobrazovani ljudi, te mlađe reproduktivno sposobno stanovništvo, što je narušilo starosnu strukturu i dovelo do depopulacije, najprije u seoskim područjima, a potom i u cijeloj regiji, na čemu se mora ozbiljno raditi", kažu u trebinjskom Matičnom uredu.

Ozbiljan rad na poboljšanju demografske slike zaustavio se na stimulativnim mjerama opština koje pokušavaju zaustaviti odliv stanovništva i to dodjelom jednokratnih novčanih sredstava mladim bračnim parovima i novorođenoj djeci, što ni izbliza nije rješenje.

U Hercegovini je pred gašenjem i jedini dugoročni projekat Fondacija "Sveti Vukašin", koju je pokrenula Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i prema kome se za treće i svako naredno novorođeno dijete dodjeljivao materinski dodatak u trajanju od godinu dana.

Zbog drastično smanjenog priliva donacija, i djelovanje ove fondacije suzilo se na najugroženije krajeve.

"Opštine istočnohercegovačke regije su se obavezale na izdvajanja za Fondaciju iznosa od 0,03 odsto svojih budžeta, a u toku 2013. godine uplatile su oko 20 odsto. Grad Trebinje nije dao ništa od obećanog", rekli su u Eparhiji.

Dodaju da je za dvije godine isplaćeno oko pola miliona maraka materinskih dodataka za treće, četvrto i svako sljedeće rođeno dijete.

Odbornička većina u Trebinju je odbila i da raspravlja o izdvajanjima za ovu fondaciju, donijevši odluku da se svakom novorođenčetu dodijeli po 500 maraka, čime se i završava njihova briga za podsticaj nataliteta.

Stručnjaci upozoravaju da mjere za poboljšanje demografske slike ovog dijela RS uveliko kasne. Čak i u slučaju da se ovog trenutka počnu primjenjivati, rezultate bi dale tek za dvije ili tri decenije, do kada će Hercegovina postati zemlja staraca.