BANJALUKA - Starica Kristina Božić iz sela Donja Kola na gradskoj "Tržnici" svaki dan prodaje buketiće visibaba i čajeve kako bi zaradila bar neku marku.

baka kristina visibabe

Drugih prihoda baka Kristina nema, a nema nikoga ni od porodice. Često prolaznicima priča o svom teškom životu, a oni joj zauzvrat daju koju marku, najčešće i ne uzimajući visibabe. I tako Kristina životari već 20 godina.

- Na prodaju me natjerala nemaština. Nemam nikakvih drugih primanja, živim od danas do sutra. Što zaradim prodajući visibabe i cvijeće, to je sve, mada i to slabo ide. Sreća, pa ima dobrih ljudi, koji mi za jedan buket visibaba, koji prodajem za pola marke, pruže koju paru više - ispričala nam je baka Kristina.

U posljednje vrijeme baka Kristina i nema toliko čajeva i cvijeća u ponudi kako je to nekad bio slučaj. Priča da je tad bila zdravija i sposobnija da bere cvijeće i bilje.

- Prosušene čajeve prodajem za dvije marke, dok zelene, neosušene, u pola cijene. Zimi slabije dolazim na tržnicu da prodajem, jer ne mogu dugo da stojim na hladnoći. Tad zarađeni novac razvučem na nekoliko dana. Najteže mi je da izdvojim 20 maraka za mjesečnu kartu, ali šta ću. Moram nekako i za nju da nađem pare - rekla je baka Kristina.

Baka Kristina kaže da je pomoć tražila od Centra za socijalni rad, ali kaže da ništa nije dobila.

- Vele mi u Centru za socijalni rad da imam obradivog zemljišta i da zbog toga ne mogu da dobijem pomoć. A šta ću sa zemljom kad ne mogu da je obrađujem. Ali oni to ne razumiju - tužno kaže baka Kristina.

Dodala je da nema puno pomoći ni od komšija, jer su u selu, gdje je ona, sve stariji i nemoćni ljudi, kojima, kao i njoj, treba pomoć.

- Sve bi bilo puno lakše da mi je dijete živo. Moja jedina kćerka umrla je prije nekoliko godina u 45. godini i otad sam potpuno sama - kaže baka Kristina.

Starica kaže da ima oko 75 godina, ali ni u to nije sasvim sigurna.

- Možda imam i koju godinu više, ne znam, rođena sam negdje prije onog rata - pokušala je da se sjeti baka Kristina.

Kupci

Kristina kaže da kupaca nema mnogo, ali da uvijek ima dobrih ljudi spremnih da pomognu. Jelena Milić kaže da ovu baku svakodnevno sreće na "Tržnici".

- Želim da kupovinom buketa visibaba pomognem ovoj starici. Žao mi je te bake i potrudiću se da što češće dođem ovdje i kupim nešto od nje - kaže Milićeva.