Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović rekla je da se u Srpskoj povećava broj opština koje iz svog budžeta sufinansiraju pokušaje vantjelesne oplodnje za bračne parove sa problemom steriliteta.

nada tesanovic

Ona je napomenula da trenutno 29 lokalnih zajednica u Srpskoj ima planirana sredstva za podršku pronatalitetnoj policiti, koja se u Republici Srpskoj realizuje 11. godinu.

Tešanovićeva je navela da je vantjelesnom oplodnjom do danas začeto i rođeno više od 300 djece, te istakla da bračnim parovima dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje finansira Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, posredstvom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Prema njenim riječima, projekat podržava predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i sve veći broj opština.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske prošle godine donijela Uredbu o obavezi lokalnih zajednica da u budžetima planiraju sredstva za ovu namjenu.

Tešanovićeva je dodala da je problem steriliteta sve učestaliji u Republici Srpskoj i navela podatak da 15 odsto bračnih parova ima potrebu za liječenje uzroka neplodnosti.

Ministar porodice, omladine i sporta Srpske rekla je da je visoka cijena ovog procesa, koji traje dugo i često ima neizvjesan ishod, zbog čega je bitno uključivanje i lokalnih zajednica u rješavanje ovog problema.