U Hotelu “Patria” proslavljen je Dan zavičajnog Udruženja Hercegovina. Udruženje je osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti očuvanja kulturno-istorijskih i civilizacijskih tekovina, tradicije, običaja i zaštite prava i interesa Srba iz Hercegovine.

proslava subotica udruzenje hercegovina Svečanosti su prisustvovali predstavnici opština istočne Hercegovine, Srpske pravoslavne crkve, gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada.

Intonacijom himne počeo je program povodom obilježavanja Dana zavičajnog Udruženja Hercegovina. Udruženje je osnovano u Bačkom Dušanovu 26. januara 2014. godine kao dobrovoljno, nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje. Za Dan udruženja izabran je 15. februar, a krsna slava će se obilježavati 21. septembar kada je Mala Gospojina.

Predstavnici istočne Hercegovine smatraju da je bitno da se osnivaju ovakva i slična udruženja kako bi se običaji otrgli od zaborava. U Vojvodini živi i radi mnogo građana koji vode porijeklo iz Hercegovine.

Skupu se obratio i gradonačelnik Jene Maglai koji je istakao značaj osnivanja ovakvih Udruženja. U programu su nastupili OKUD “Mladost”, guslari Boško Vujačić i Slavko Aleksić, učenici Muzičke škole, a glumica Ivana Žigon je odrecitovala pjesmu “Hercegovina”.
Izvor: Vijest preuzeta sa portala "Suborica.com"