Na području nadležnosti Centra javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje u januaru je evidentirano za 19 odsto manje krivičnih djela u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je za 36 odsto smanjen broj krivičnih djela protiv imovine, potvrdio je Srni načelnik ovog CJB Dragan Nosović.

policija republike srpske

Ocjenjujući da je stanje bezbjednosti dobro, Nosović je napomenuo da je ono rezultat svakodnevnih, kontinuiranih aktivnosti policijskih službenika na sprečavanju vršenja i rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela i prekršaja, kao i preventinim aktivnostima iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

"Ni u januaru, kao ni protekle 2013. godine, nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a broj prekršaja u januaru 2014. godine manji je za oko 17 odsto u odnosu na januar prošle godine", istakao je Nosović i dodao da je evidentirano 19 prekršaja iz te oblasti.

On kaže da je ukupno evidentirano 29 saobraćajnih nezgoda, što je za oko tri odsto manje u odnosu na januar prošle godine, te da nije bilo saobraćajnih nesreća sa poginulim, ni sa teže povrijeđenim licima.

Nosović ističe da su i u 2014. godini nastavljene aktivnosti na sprečavanju i rasvjetljavanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga koje su rezultirale pljenidbom 71 kilograma i 307,55 grama "skanka", te da su dokumentovana dva izvještaja protiv ukupno 15 lica, od kojih je osam sa područja Centra, četiri sa područja Federacije BiH i tri su državljani Crne Gore.

"Jedan izvještaj dokumentovan je i dostavljen Okružnom tužilaštvu Trebinje protiv jednog lica od koga je oduzeto oko četiri kilograma `skanka`", podsjetio je Nosović.

Govoreći o operativnoj akciji "Maestral", on je rekao da je protiv 14 lica dostavljen izvještaj Tužilaštvu BiH zbog osnova sumnje sa su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnih droga.

Nosović je podsjetio da je u ovoj operativnoj akciji ukupno oduzeto 67 kilograma i 400 grama marihuane-skanka.

On kaže da je nastavljen kontinuitet rada po pitanju krivičnih djela ratnog zločina, ističući da su dokumentovana četiri krivična djela, i to dva koja se odnose na ratni zločin protiv čovječnosti i dva na ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nosović je naveo da je Tužilaštvu BiH za ova djela dostavljen jedan izvještaj i jedna dopuna izvještaja protiv ukupno četiri lica, od kojih se dva sumnjiče da su počinila krivična djela na području Mostara, a dva na području Tomislavgrada/Duvna.