"Zapošljavanje u Republici Srpskoj obavlja se u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o posredovanju i zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Prema našim informacijama, Administrativna služba Grada Trebinja nije primjenjivala odredbe navedenih zakona prilikom zasnivanja radnog odnosa u Administrativnoj službi Grada i opštinskim javnim preduzećima i ustanovama", rečeno je na današnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora /GO/ Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Trebinje.

srdjan bubalo dragan ukropinma ndp konferencija trebinje

Prema tvrdnjama Srđana Bubala, odbornika NDP-a u Skupštini Grada Trebinja, sadašnja pozicija se održava samo iz ličnih interesa. "Slavko Vučurević, jer nema podršku nego 16 ljudi, mora da pristaje na ucjene. Svaki put kada mora nešto da donese na skupštini on mora završiti nešto odbornicima. Otprilike, svi odbornici većine, ili su sebi završili posao ili su nekog člana porodice zaposlili", kaže Bubalo.

On dodaje da je potpredsjednik Skupštine grada, Milka Butulija, koja je i predstavnik nacionalnih manjina, kao takav odbornik dobila jedno mjesto Upravnog odbora u JU "Apoteka" Trebinje, ali problem je što ona tu nije stavila nacionalnu manjinu čije interese zastupa, već svog supruga koji je penzioner i za to mjesto prima 150 maraka.

I pored odluke Vlade da se zabrani zapošljavanje u JU "Dom zdravlja" Trebinje, Slobodan Mrdić, odbornik SP-a, je zaposlio svoju kćerku. "Tri stolice imaju, a ima devet stomatologa", istakao je Bubalo i dodao da je brat Momčila Bodiroge, odbornik PzT, direktor novosnovane Javne ustanove "Kulturni centar", dok je nevjestu zaposlio u Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća, a Miljan Vuković takođe iz te stranke brata je zaposlio u "Inkubator".

"Svi oni su brzo zaboravili šta su obećavali u kampanji i okupili su se samo oko ličnih interesa. Neko će dobiti posao, neko tender, a neko će dobiti više sredstava za sportski kolektiv koji se osniva iznenada. KMF 'Leotar', učesnik Lige šampiona i šampion države, je dobio 4.000 maraka, a novonastali klub 10.000 maraka", kategoričan je Bubalo i dodaje da je dva miliona maraka potrošeno na podmirivanje odbornika, te da će tek da troše. "Ne daj Bože Slavku Vučureviću da se desi da Milorad Dodik pobijedi na izborima, onda će odbornike, da ne bi prešli na drugu stranu, plaćati cijelim budžetom", napominje Bubalo.

Bubalo je istakao i da je Ljubiša Krunić, odbornik PDP-a, počeo da radi u "Vodovodu", dok mu je supruga, ginekolog, iz bolnice prešla u Dom zdravlja. Branislav Kešelj takođe iz PDP-a zaposlio je suprugu u Komunalno preduzeće, Dragan Sorajić, nekadašnji odbornik SNSD-a a sada nezavisni odbornik, nevjestu je zaposlio u Narodnu biblioteku i sredstva za njenu platu se izdvajaju iz opštine iako se za ostale zaposlene izdvajaju iz republičkog budžeta, dok je gradonačelnik Slavko Vučurević zaposlio kuma za vozača, a Đoko Tarana, odbornik PUP-a, rođaka...

On navodi i da je odbornik PDP-a Zoran Anđušić svoj butik preselio u prostorije kojim gazduje opština, te da Zoran Pologoš vraća neku staru uslugu. "To još ispitujemo, Pologošu je 2009. godine penzionisan brat, iako je 1965. godište", kaže Bubalo.

Listu zapošljavanja, koju je medijima prezentovao Srđan Bubalo, zaključuju sa imenima Lazara Vučkovića odbornika PDP-a koji je zaposlen u "Vatrogasnu jedinicu", Dejana Tarane odbornika SDS-a koji je zaposlen u "Vodovod", te Milana Kovača takođe odbornika SDS-a koji je počeo raditi u "Domu mladih".