Linda i David postali Hercegovci

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 17. 02. 2014. - 12:46h

Manastir Tvrdoš kod Trebinja snagom vjere i ljubavi privukao je Davida i Lindu – uspješan poslovni bračni par iz Kine da se krste i vjenčaju baš u ovoj, jednoj od najljepših pravoslavnih svetinja.

linda i david hercegovci krstenje manastir trvdos

David i Linda upoznali su prije dvadesetak godina u Pragu Hercegovce sa kojima su postali porodični prijatelji i od njih naučili o vjeri i tradiciji Srba.

„Živjeli smo svuda u Evropi, mnogo proputovali, ali nikada ništo slično nismo osjetili kao ovdje u Hercegovini, posebno u crkvama i manastirima, gdje vas preplavi ljubav i srdačnost na svakom koraku“, kaže Linda Vong.

Ona je impresionirana poznanstvom sa umirovljenim episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Atanasijem i ističe njegovu neposrednost.

Protekle nedjelje vladika je okupio ispred manastira ovaj bračni par iz Kine i njihove prijatelje, pričao im o Hercegovini, narodu, prijateljstvu sa Kinezima… i fotografisao se s njima.

Linda kaže da nikada neće zaboraviti njegove blage riječi dobrodošlice, hercegovački humor, ali ni rakiju kojom ih je vladika počastio i od koje, kako kaže, „obrazi gore i postaju jarko crveni, a osmijeh ne silazi sa usana“.

„Nikada u životu ništa nisam pila osim čaja, ali kako odbiti vladiku Atanasija kada vas počasti rakijom starom deset godina u koju je svih tih godina stavljao ljekovite trave koje je s puno ljubavi sakupljao po okolnim brdima i u blizini manastira“, kaže Linda.

Jedan litar rakije Davidu i Lindi poklonio je vladika, ali će to u narednih dvadeset godina „pijuckati“ da bi ih podsjećala na miris Hercegovine i na njima drage ljude koji šire dobrotu i ljubav.

David i Linda kažu da su vjenčanjem u manastiru Tvrdoš ojačali dugogodišnju ljubav i osjetili da je ona sada mnogo čvršća, te da će i ubuduće biti takva – kao vjera Srba i kao hercegovačko sunce u svojoj punoj snazi.

Ovaj bračni par najavljuje da će nastaviti saradnju sa Crkvom i da planira zajedničke projekte, jer imaju istu misiju – pomoći nezbrinute, ugrožene, bolesne..

Linda se bavi humanitarnim radom i ima ogroman broj kompanija u svijetu i Kini, izgradila je veliki broj škola, a nekretninama je počela da se bavi prije 25 godina.

„Potpuno isto kao ljudi ovdje u crkvi činimo i mi u `Yihai` grupi koju vodim. Grupa svake godine izabere 500 djece i omladine sa ulice koji su beskućnici, sa različitih prostora Kine i školuje ih sprema za život“ – objašnjava Linda.

Ona je do sada pomogla 20.000 djece – siročadi u Kini i pokrenula mnoge humanitarne akcije, ali napominje da je tek nakon posjete Hercegovini shvatila da je to zaista imalo smisla.

„Poslije vjenčanja i krštenja u hercegovačkom manastiru osjećamo se kao dio tima i ove ljubavi koju smo osjetili. Iz dubine srca poštujemo vjeru koju smo ovdje vidjeli“ , kaže ovaj bračni par.

David i Linda ističu da su veoma zahvalni prijatelju Dejanu Sparavalu – koji živi u Češkoj /čiji je otac iz Trebinja/ i koji je cijelo ovo putovanje organizovao – kao i Miru Boškoviću, sekretaru vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja