Mostarska policija posljednjih sedam dana gusto je raspoređena duž Bulevara, nekadašnje linije razdvajanja Bošnjaka i Hrvata, a umjesto smirivanja stanja svakodnevno je na sceni dizanje tenzija.

mostar

Fizički napadi, paljenje institucija i stranačkih centrala, te zapaljive izjave izazivaju uznemirenje i strah u gradu koji je etnički podijeljen još od ratnog perioda.

U petak, 14. februara, potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića u Mostaru je na ulazu u Partizansko groblje, gdje je došao da položi vijence povodom Dana oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, dočekala plamena barikada. Zapaljene su gume i drveće i bio mu je onemogućen prolaz.

Istog dana, pretučen je predsjednik Unije nezavisnh sindikata Federacije BiH Josip Milić. Miliću su na parkingu nove mostarske gimnazije, gdje je zaposlen, prvo izbušene gume na automobilu, a potom su ga dvojica mladića napala bejzbol palicama.

Dan kasnije, na društvenim mrežama pojavile su se prijetnje da će biti srušen krst na brdu Hum. Ovaj krst, visok 18 metara, postavljen je na Humu nakon rata i vidi se iz svakog dijela grada.

Bošnjacima u Mostaru smetalo je postavljanje tog krsta, pa je godinama bio predmet spora dva naroda.

U policiji kažu da su i do njih došle informacije i glasine o mogućem uništavanju krsta, te da pomno prate situaciju.

U petak, 7. februara, tokom protesta i nereda u Mostaru zapaljeno je šest zgrada gradskih i kantonalnih institucija, te zgrade HDZ-a i SDA.

Od tada se na Španskom trgu svakodnevno održavaju protesti na kojima se okupi stotinjak građana.

HDZ BiH je u više navrata pozvao Hrvate da se ne odazivaju na proteste i ne učestvuju u nasilju, koje je, prema njihovom mišljenju, uvezeno iz drugih centara političke moći i organizovano s ciljem rušenja ustavnog poretka.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da su neredi bili - klasični državni udar, koji su organizovale bošnjačke stranke.