Nakon više od deset godina u Trebinju se ponovo osjetio miris i vidjela boja žutog cvijeta, jer se vratila proslava čuvenog Praznika mimoze, koji od ove godine nosi naziv „Portonovi“ i obilježava jubilej, svoje 45. izdanje.

praznik mimoze u trebinju mazoretkinje trombonjeri

Mažoretkinje, trombonjeri i ulični maskenbal danas je posjetio najjužniji grad Republike Srpske, u okviru festivala „Vina i mimoze“. Sve uzrasne dobi okupile su se ispred Hotela „Leotar“, odakle je krenuo defile. Život gradu u ovim kišnim danima vratile su mažoretkinje, koje su u svojim prepoznatljim kostimima zabavljale sve prisutne.

Trombonjeri su posebno uveličali današnje poslijepodne u Trebinju, a ansambl koji broji 85 članova krenuo je od Hotela „Leotar“, preko Kamenog mosta, korzom, Dučićevom ulicom, preko mosta „Iva Andrića“ pa ponovo do hotela. Građani su posluženi besplatnom ribom i vinom, koje su obezbijedili Gradska uprava Grada Trebinja i lokalne vinarije, a tokom defilea mažoretkinje su dijelile mimozu.

praznik mimoze u trebinju mazoretkinje trombonjeri

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je za portal TrebinjeLive da povratak karnevala mimoze u Trebinje ima veliki značaj za grad i građane Trebinja, kao i za dobrosusjedske odnose Trebinja i Herceg-Novog. „Zahvaljujući promociji Trebinja kao turističkog grada, mnogi turisti koji su prošle godine posjetili Herceg-Novi došli su i u obilazak Trebinja. Stoga su promocije potencijala oba grada na obostranu korist“, rekao je Vučurević i zahvalio se Javnoj ustanovi kulture „Herceg fest“ iz Herceg-Novog i svim učesnicima karnevala mimoze.

On je naglasio da su odnosi sa Herceg-Novim na visokoj ljestvici, te da očekuje da budu još više prošireni u narednom periodu.

Građani Trebinja ne kriju zadovoljstvo i imaju samo riječi hvale za vraćanje mimoze na ulice Trebinja. „Za Trebinje kažu da je, bez obzira što nema izlazak na more, mediteranski grad. Osim mediteranske klime iz Herceg-Novog došle su nam mažoretkinje, trombonjeri, gradska muzika, mimoza, i riba i vino po čemu je i Trebinje prepoznatljivo. Lijepo je što će grad na Trebišnjici osjetiti bar jedan dio draži i čari tradicionalne manifestacije mimozi u čast“, ističu Trebinjci i dodaju da je ovo način prezentacije ne samo Herceg-Novog, već i Trebinja, u kulturnom, turističkom pogledu.

praznik mimoze u trebinju mazoretkinje trombonjeri

Današnja manifestacija završava se večeras u Hotelu „Leotar“ gdje će, sa početkom u 20.00 časova, biti priređen maskenbal u okviru koga će nastupiti mažoretkinje, gradska muzika i grupa “Exodusi”. Cijena ulaznice je 10 KM.