Tradicionalni početak rezidbe u vinogradima, u vlasništvu trebinjske porodice Vukoje, ove je godine oblježen na lokalitetu Carkih vinograda u Ušću kod Trebinja.

rezidba loze vukoje carski vinogradi

Prve čokote su orezali otac i sin, Zoran i Radovan Vukoje, te otac Dražen Tupanjanin i nekoliko prijatelja i poslovnih partnera porodice Vukoje.

„Rezidba je glavni preduslov za dobro grožđe, sa koga se mogu očekivati i vrhunska vina kakva proizvodi naša vinarija iz sopstvene sirovinske baze sa dva lokaliteta, Zasad polje i Carski vinogradi, u kojima je 30 hektara pod vinovom lozom“, kaže Radovan Vukoje.

Podsjetivši da je određeni dio proljetnih poslova na njihovom drugom lokalitetu u Zasad polju već odrađen, s obzirom na blagu zimu, Radovan kaže da su poslovi samo preostali da se urade na Carskim vinogradima, gdje se upravo ove godie slavi 120 godina otkako su Austrougari ovdje podigli prve zasade vinove loze, od koje su pravljena vina za bečki dvor.

On je istakao da je samo u prošloj godini njihove objekte posjetilo više od 30.000 zaljubljenika u vina Vukoje, posebno novootvorenu vinsku galeriju, prvu u jugoistočnoj Evropi.

rezidba loze vukoje carski vinogradi (1)

„Mi ovdje u Hercegovini u posljednjih deset do dvanaest godina nismo zabilježili neku lošiju berbu, ali tome možemo zahvaliti i samom našem podneblju, u kome je priroda odredila, rekao bih, naročitu božanstvenost božanske kapljice“, dodaje Radovan, ističući da je krajem prošle godine „Podrum Vukoje 1982“ osvojio šest zlatnih i srebrnih medalja na najznačajnijem i oficijelno najvećem vinskom takmičenju, AWC VIENNA, gdje su proglašeni i najboljim nacionalnim proizvođačem vina u BiH.

rezidba loze vukoje carski vinogradi (1)