Svaki put kada stanem pred bijelo platno ili papir, osjećaj je uvijek isti, kao da stojim pred nekim novim životom.

vera kekic slikarka trebinje

Rekla je ovo akademska slikarka iz Trebinja Vera Kekić koja iza sebe ima 17 samostalnih i više od 70 kolektivnih izložbi, kao i nekoliko značajnih priznanja.

- Svaka izložba i predstavljane radova za mene su značajni jer volim da podijelim sa drugima svu ljepotu koju sam ugradila u svoja djela. A nagrade dođu na kraju i donose sreću - kaže Kekićeva.

Ona je, poslije diplome na Grafičkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, magistrirala na grafičkom smjeru Akademije umjetnosti u Banjaluci u klasi jednog od naših najvećih slikara i grafičara, profesora Branka Miljuša.

Kekićeva je već deset godina član Udruženja evropskih umjetnika i zajedno sa slikarkom mr Bojanom Stojaković je predstavnik Republike Srpske na prestižnom simpozijumu koji se svake godine održava u Njemačkoj.

Jedno od najznačajnijih priznanja stiglo joj iz Egipta, gdje je osvojila "Zlatnu piramidu" iz oblasti grafike, a u konkurenciji je bilo 46 zemalja.

- Priznanja su dokaz da ono što radite i vrijedi, da ostavljate svoj pečat za buduća vremena i daju vam podstrek - kaže slikarka.

Optimistična je kada je riječ o zaradi koju umjetnici mogu da ostvare.

- Umjetnici nikada novac ne bi trebalo da stavljaju na prvo mjesto. Novac stiže kasnije, kao nagrada za rad - smatra Kekićeva.

Duh

- Čak i u najtežim vremenima, pored toga što morate da nahranite tijelo, morate da nahranite i dušu. Čak možda prvo dušu, jer materijalno bez duhovnog ne može da egzistira. A duh je taj koji čovjeka i narod čini živim, uvijek i u sva vremena - kaže Vera Kekić.