Iako je Međunarodni olimpijski komitet saopštio da je više od 6.000 radnika koji su radili na izgradnji terena za Zimske olimpijske igre u Sočiju dobilo plate, šest Bilećana koji su se krajem januara vratili iz Rusije kažu da nisu dobili ni fening.

bileca napusta savez opstina i gradova istocne hercegovine

"Mi nismo dobili ni fening ni od Rusa, niti od naših podizvođača, odnosno poslodavaca koji su nas odveli tamo na rad. Iako su nam kazali da je u pitanju rad na crno, ali da je sve obezbijeđeno i da će nam biti isplaćivano po 1.500 eura mjesečno, ništa nismo dobili", kazao je Milimir Stolica, jedan od prevarenih radnika iz Bileće.

Naglasio je da su u kontaktu sa kolegama iz Srbije koji su takođe prevareni u Sočiju i nisu isplaćeni.

Iako svjestan da za rad na crno ne mogu biti tako jednostavno isplaćeni, barem ne od strane Rusa kojima i nisu ostavljali brojeve žiro računa, Stolica kaže da su svi prevareni radnici još u avionu koji ih je iz Rusije prevezao do Beograda sakupili svoje potpise radi zajedničke, kolektivne tužbe protiv poslodavaca.

"Znamo da su naši poslodavci još u Rusiji i da se u Srbiji nisu pojavljivali, ali nas to ne sprečava u nastojanjima da istrajemo do kraja i da nam se isplati po 3.000 eura, odnosno zarade za dva mjeseca", rekao je Stolica.

Tužbu su, prema informacijama koje su dobili, već podnijele njihove kolege iz Srbije.

Mark Adams, portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta, rekao je da je isplaćeno 6.175 radnika koji su radili u Sočiju i da je istraga pokrenuta protiv oko 500 kompanija. Adams je dodao da ruske službe istražuju sve izvođače koji su prevarili radnike.

Stotinak radnika iz Srbije i dvadesetak iz RS vratilo se krajem januara kući nakon što su u Sočiju preživjeli, kako su sami rekli, golgotu. Njih su ruske imigracione vlasti uhapsile jer nisu imali odgovarajuće radne dozvole, poslije čega su držani u imigracionom pritvoru u, kako su naglasili, neljudskim uslovima.

Dušan Kukić, vlasnik Agencije "Hej ju", koja je organizovala odlazak radnika u Soči iako za to nije imala licencu, uhapšen je krajem januara. Agencija "Hej ju" je slala radnike u Soči i davala im ponude po prethodnom ugovoru koji međutim nisu ispoštovali, a nije im obezbjeđivala ni radne vize, već su njihove pasoše preuzimali preduzimači koji je trebalo da obezbijede radne vize.