Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ danas su, u okviru operativne akcije "Beti", slobode lišili 14 lica, koja su osumnjičena, između ostalog, i za organizovani kriminal.

hapsenje

Tokom akcije, koja je izvedena u skladu sa naredbama Suda i Tužilaštva BiH i u koordinisanoj akciji sa MUP-om Srbije, pretreseni su objekati na većem broju lokacija s ciljem pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je iz Sipe.

Akcija je izvedena uz asistiranje pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Republike Srpske.

Slobode su lišena lica sa inicijalima: Z.M, D.V, V.M, R.V, D.A, G.S, M.N, R.B, S.D, V.D, V.Z, A.Š, A.P i J.M.

Ova lica su osumnjičena za organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet drogama, kao i krivičnim djelima krivotvorenje novca, krivotvorenje isprave, falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, saučesništvo i pomaganje.

U okviru ove akcije izvršeni su pretresi stambenih i poslovnih objekata na 18 lokacija na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Višegrada, Gacka i Trebinja.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno izuzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, i to: veći broj mobilnih telefona, SIM kartice, eksterni nosači elektronskih podataka, falsifikovane diplome i svjedočanstva, obrasci i druga dokumentacija, određena količina zeljaste biljne materije koja svojim izgledom asocira na marihuanu, precizna vaga i drugi predmeti.

Lica lišena slobode privedena su u službene prostorije Sipe, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.