Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se BiH pokazala kao nesigurno mjesto za Srpsku, te dodao da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH rade u uslovima izrazitih pritisaka i da je narušena bezbjednost njihovog rada.

milorad dodik sutra u nevesinju

On je naveo da, bez obzira na to, treba nastaviti sa radom u institucijama, kako bi se sačuvao ustavni poredak BiH.

"BiH je u izrazitoj krizi, isključivo generisanoj iz Federacije BiH /FBiH/, koja je nastala upornim kršenjem Dejtonskog sporazuma. BiH može da bude jedino državna zajednica sastavljena od dva entiteta i ni u kojim uslovima ne može da se ojača njena centralizacija", poručio je Dodik danas nakon sastanka sa predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Predsjednik Srpske pojasnio je novinarima da je ovaj sastanak sazvan da bi se razmotrila situacija nastala nakon pokretanja istrage protiv Nasera Orića i drugih zbog zločina nad Srbima, ali i zbog aktuelne situacije u FBiH.

Dodik je poručio da je Srpska jedinstvena u očuvanju ustavnog poretka, svojih institucija i svoje samoodrživosti.

Sastanku su prisustvovali član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, ministar finansija BiH Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i drugi predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Na sastanku, na kojem je razmatrana situacija nastala nakon pokretanja istrage protiv Nasera Orića i drugih od pravosuđa Srbije za zločine nad Srbima, učestvovali su i predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić, predsjednik Vlade Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić i ministar pravde Srpske Gorana Zlatković.

Između ostalih, sastanku su prisustvovali i predsjednici DNS-a Marko Pavić i Socijalističke partije Petar Đokić.