NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da Srbi u Crnoj Gori mogu da budu u krizi i da se zbune, ali ne mogu da izgube, iako se na tom prostoru pokušava stvoriti novi jezik i neki novi čovjek–hibrid.

mitropolit amfilohije

"Stvara se dukljansko-montenegrijski čovjek koji nikada, čak ni u komunističko doba nije postojao. To je neki hibrid koji je tu sada realnost, nastao iz raznih komponenti o čemu treba da se priča", rekao je mitropolit Amfilohije Srni, te poručio da je to ono protiv čega se kao hrišćanin buni.

On je ukazao na odnos sadašnje crnogorske vlasti prema srpskom narodu, pismu i svemu onom, kako kaže, na osnovu čega je postala Crna Gora, oblikujući se i formirajući jednim novim kalupom.

"Sadašnja vlast u Crnoj Gori je nastavak prethodne vlasti. To su ljudi koji su izašli iz 'brozovog šinjela' i koji su zadojeni onim što je naš književnik /Miodrag Bulatović/ rekao 'brozomorom', samo što to mijenja svoje forme. Tada je to bilo usmjereno na 'zlatno tele' boljševičko u Moskvi, a sada je to 'zlatno tele' u Briselu", istakao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, oni koji su se do juče klanjali tom "zlatnom teletu" boljševičkom, sada su se usmjerili na drugu stranu - vraćajući, navodno, neku vrstu identiteta Crne Gore

"Ali ne vraćajući se onoj Crnoj Gori kakva je bila na vrhuncu istorijskog postojanja za vrijeme kralja Nikole, nego stvaraju jednu drugu po svom liku u svim oblastima života", rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski ističe da se sadašnja Crna Gora oblikuje kalupom plemenskim, ideološkim, partijskim, dukljanskim, briselskim i globalističkim, dodajući da to nije Crna Gora njegovog oca i majke, ni ona koja ga je rodila.

"Zbog svega toga što se dešava, imam pravo da se pobunim, ali ne samo sebe radi, nego i radi Crne Gore", poručio je on.

Mitropolit Amfilohije kaže da je zabrinut i za uklapanja Crne Gore u moderne tokove života. Da bi se to uradilo na pravi način, kaže on, Crna Gora mora da živi onim "sokovima", kojim je živjela kroz vjekove.

"Bojim se da te 'sokove' pokušavaju da presuše i da ih kakvim drugim sokovima zamijene, ali neće to baš tako moći, jer zemlja i narod, koji su NJegoševi i Svetog Petra Cetinjskog i Petra Drugog, narod koji je rodio kosovski zavjet i koji se oblikovao na Cetinju, ne može da izgubi", poručio je mitropolit Amfilohije.

On je ukazao i na diskriminaciju prema srpskom jeziku i ćirilici, navodeći primjer da Cetinje, kada je riječ o tom problemu, liči na Zagreb.

"Kada ulazite na Cetinje tamo je postavljeno jedno veliko slovo 'O' kao spomenik koji je osvijetljen iz Oktoiha cetinjskog, a nijednog slova osim Mitropolije ne možete naći napisano tim pismom kojim je pisan Oktoih", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je istakao da na Cetinju nema pisma, niti jezika Svetog Petra Cetinjskog, ni Petra Petrovića NJegoša. "Na taj način želim da posvjedočim Crnu Goru onakvu kakva je ona bila za vrijeme svetorodne loze Petrovića, za vrijeme Crnojevića do naših vremena", naglasio je mitropolit Amfilohije.