Posljednji nemiri u BiH ukazali su da je pravi problem i "bolesnik" Federacija BiH, a predstavljaju i "šamar" svim tim "stabilizatorima" - visokim posrednicima i predstavnicima koji su ovih godina po BiH defilovali za "masne honorare", praveći od nje navodno "funkcionalnu državu", smatra politički analitičar Đorđe Vukadinović.

djordje vukadinovic

"Bez obzira na opasnosti koje sa sobom nose ovi događaji, oni su barem jednim delom i opomena i podsećanje šta je pravi izvor problema u BiH i da on svakako nije u Republici Srpskoj, Banjaluci i predsedniku Miloradu Dodiku, već u jednoj nakaradnoj, teško održivoj BiH i institucionalno sklepanom entitetu kakav je FBiH ", rekao je Vukadinović Srni.

On je ocijenio da su posljednji događaji interna stvar FBiH, ali da i Banjaluka i Beograd moraju to da shvate kao opomenu i upozorenje da se što je moguće više i poštenije radi na jačanju institucija, borbi protiv korupcije i na uspostavljanju pravnih mehanizama.

"Trebamo imati na umu i kada su protesti spontani da u nekom trenutku mogu da postanu kamen u ruci onih koji ne misle dobro Srpskoj", kaže Vukadinović i dodaje da bi neko mogao takvu situaciju da iskoristi i "iznese" problem iz FBiH prema Banjaluci, Srbiji i Srbima.

On smatra da je u suštini nasilje izraz nemoći i da je taj bunt u FBiH više izraz nezadovoljstva što institucije ne funkcionišu, nego što će se stvari srediti i omogućiti da se bolje živi.

Vukadinović navodi da događaji u FBiH i jesu i nisu iznenađenje, ali da je neočekivana njihova snaga, radikalnost i ekstremnost.

"Ne mogu da optužim ove ili one političke subjekte za takva dešavanja, ali mislim da tu sigurno ima neke političke kuhinje i da nekim snagama odgovara ovakva vrsta nemira, a posebno bi im odgovarala ako bi se ti nemiri prelili u Republiku Srpsku", kaže Vukadinović.

On smatra da bi bilo pogrešno to svesti samo na puku instrumentalizaciju, jer to ne bi bilo tako radikalno, burno i haotično, niti bi se tako ustalasali politički krugovi u Sarajevu i regionu.

"Treba razlikovati to što takva situacija nekom odgovara i što će od toga politički profitirati - od jednog spontanog bunta koji je godinama bio potiskivan u drugi plan visokim političkim temama i pitanjima", kaže Vukadinović.

On je dodao da nije slučajno da su ovi nemiri u FBiH izbili u onim sredinama gdje nema Srba, jer pojedinci nisu mogli da optuže Srbe za njihove nevolje pa su onda morali da se "pobiju međusobno".