Gradimir Jonlija iz Kanade vratio se u rodnu Hercegovinu, u kojoj želi da nastavi život, formira porodicu i gradi svoju budućnost.

iz kanade u hercegovinu

U svoju zemlju donosi diplomu inženjera građevine, znanje stečeno na fakultetu u Kanadi, iskustvo rada u privatnoj firmi za projektovanje puteva i autoputeva, kao i želju da to podijeli sa mladim ljudima i možda nekome od njih pomogne da dobije i zaposlenje. Odlučio je da život nastavi u Trebinju.

Ovaj dvadesetdevetogodišnjak, rodom iz Mostara, u Kanadu je, zajedno sa roditeljima, otišao prije petnaestak godina. U tuđini je uspio da nađe svoje mjesto, školuje se, čak i zaposli. Ipak, nije želio da tamo osnuje porodicu. Odlučio je da se vrati u Hercegovinu i život nastavi u Trebinju, kako bi njegova djeca mogla da se rode u svojoj zemlji, uče na svom jeziku, pismu,vjeri, kulturi i nacionalnom identitetu.

"To je ono što je mene motivisalo da se vratim ovdje. Da svojoj djeci sutra pružim priliku i da oni upoznaju ko su, šta su i da po tom pitanju barem njima bude lakše nego što je djeci koja odrastaju u Kanadi , gdje je mnogo teže da očuvaju jezik i identitet", rekao je Jonlija.

Ovaj mladi čovjek od svoje rodne Hercegovine ne traži ništa, ali nudi- svoje znanje i iskustvo. Posao ima. I dalje će raditi za kanadsku firmu , samo iz Trebinja.

"Danas su te informacione tehnologije dostigle takav nivo da možete da budete u Trebinju ili bilo gdje i radite posao za firmu u Kanadi", istakao je on.

Gradimir je voljan da mlade, obrazovane ljude uputi i pomogne im da se i oni uključe u ovaj ili slične poslove i tako zarade za život.

"Mogu da ih upoznam ne samo sa poslom kojim se ja bavim, postoje različite mogućnosti da preko kompjutera zarađuju neki nivo novca", naglasio je Jonglija.

Gradimir koji je u Kanadi ostavio sve što su on i njegovi roditelji sticali deceniju i po, počinje da gradi budućnost u mjestu iz koga mnogi žele da odu.

Smatra da ovo mjesto, kraj, država, imaju šansu za lijepu budućnost, ako se, pogotovo mladi ljudi, potrude – steknu dobro obrazovanje i sve to upotrijebe na ovim prostorima. Samim tim i nacionalni identitet našeg naroda biće sačuvan - poručuje Jonlija.