I pored lošeg vremena  danas je u Bijeloj sve bilo u  znaku maslina, vina i proizvoda domaće radinosti.

sajam masline i vina bijela herceg novi

Velika bokeška fešta i šesti sajam masline i vina otvoren je danas u Domu kulture u Bijeloj u prisustvu brojnih građana i izlagača. Sve je počelo kulturno-umjetničkim programom, a zatim gustiranjem specijaliteta od grožđa, maslina i meda.

U parku pored Doma organizatori su posadili  šesto stablo mlade masline koja ove godine nosi ime poznatog Bijeljanina, istoričara Petra Šerovića.

Na sajmu su se našala 42 izlagača. Cilj ovog turističko-privrednog skupa je unapređenje poljoprivrede, posebno proizvodnje maslina i vinove loze, koji su nekada bili osnovni izvori prihoda. „Ponovo nam je želja i cilj da oživi selo i poljoprivredna proizvodnja. Maslina je nekad bila hraniteljka porodice i bokeškog doma. Prije stupanja u brak svaki muškarac je morao posaditi više sadnica masline  da kad mu porodica počne pristizati imaju osnovnu egzistenciju“,  kazao je predsjednik organizacionog odbora  manifestacije Nikola Svilanović.

Interesovanje za ovaj sajam, posebno  proizvođača masline,  je mnogo veći nego ranijih godina, a sajam je počeo sa radom 2009. godine. „U dvodnevnom druženju  održavaju se i brojne panel-diskusije, a ovogodišnja tema je vrlo interesantna  i nosi naziv ’Stanje i perspektiva maslinarstva  u Crnoj Gori do ulaska u Evropsku uniju’“ rekla je za TrebinjeLive Vesna Đukić, izvršni direktor  Društva maslinara „Boka“ i dodala da će o pomenutoj temi sutra govoriti stručnjaci iz Birotehničkog instituta, Ministarstva poljoprivrede i Privredne komore Crne Gore, kao i nadležni predstavnici za ovu oblast u bokeljskim opštinama.

Na svih 42 štanda sve je urađeno sa dosta mašte i entuzijazma, a osim maslina pripremjenih na razne načine tu je i čisto maslinovo ulje ali i ulje sa brojnim dodacima, te razne vrste vina i rakije. Na sajmu su se našli i pršut sa Luštice, kaštradina, slanina, sir u grudi i u ulju, smokve, te poznati bokeljski kolači i razni suveniri.

Onaj  ko je danas  posjetio Bijelu nije zažalio, a i sutra se za sve posjetioce očekuje zanimljivo druženje i dan maslini i lozi u čast.