Vrijednosti zajedničkog života i vrijednosti koje su u temelju svake zajednice proističu iz velikih moralnih i vjerskih tradicija i njih ne može da proizvede ni država, niti ijedna politika, rekao je danas u Trebinju teolog Bogoljub Šijaković.

simposion teologija u javnoj sferi trebinje

Šijaković, koji je učestvovao u radu sesije "Teologija i politika" u okviru simpozijuma "Teologija u javnoj sferi", istakao je da je religija prisutna u politici, ali i obrnuto, te da je religija potrebna da bi se rehabilitovao izvorni smisao politike.

Prema njegovim riječima, svaki pokušaj da se uspostave moralne norme i ideali sa stanovišta neke politike i partije su propali, a te vrijedne, stare, vjerske i moralne tradicije daju osnov svakoj ljudskoj zajednici.

On je napomenuo da se danas u modernim društvima počinje gubiti izvorni smisao politike. "Ako politiku shvatamo izvorno kao javnu stvar ili opšti interes u onom smislu u kome se iz ugla neke vjere zalažemo za taj interes i ukoliko su naši politički stavovi i zahtjevi univerzalni i tiču se svih ljudi, u tom smislu i u toj mjeri je potpuno legitimno i čak dobrodošlo da se iz ugla vjere interveniše u oblast politike. U protivnom, politiku ćemo prepustiti političarima i oni će brinuti o našoj stvarnosti, ali tada će život proći pored nas", rekao je Šijaković Srni.

On kaže da je danas, u savremenom dobu, prisutno vraćanje religioznosti na javnu scenu i da za to postoje dva ključna razloga - kriza racionalnosti i kriza nauke.

"Gomilamo znanja, ali se više čovječanstvo ne snalazi i ne vidi svrhu u tom znanju jer ne zna šta s njim da radi, pa je onda potrebna religija da ponovo životu da smisao i orijentire života, kao i neka rukovodna načela", smatra Šijaković i dodaje da, s druge strane, društva modernih demokratija počinju da gube izvorni smisao politike - brigu za zajednicu. misa djurkovic simposion teologija u javnoj sferi trebinje

Miša Đurković sa Instituta za evropske studije u Beogradu kaže da je odnos religije i politike posebno i nedefinisano područje zbog komunističkog nasljeđa u kome je bila prisutna jedna vrsta potiskivanja crkava i vjerskog života iz javnog života.

On je dodao da je na današnjem skupu rečeno da Srpska pravoslavna crkva čak nije dovoljnio prisutna u javnoj sferi u socijalnim pitanjima koliko ljudi traže da ona to bude.

"Moramo prosto da tražimo taj model odnosa crkve, države i društva koji je potreban što se može učiti od NJemačke", kaže Đurković i dodaje da u tom slučaju treba, ipak, biti oprezan.

Umirovljeni episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije u Trebinju je danas svečano otvorio "Eparhijske dane" u okviru kojih će biti proslavljena slava Eparhije i održan simpozijum "Teologija u javnoj sferi", koji će okupiti veliki broja sveštenih lica, najeminentnijih teologa, naučnika i umjetnika iz regiona.

Glavna svečanost proslave Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske predviđena je za sutra kada će u Sabornom hramu u Trebinju biti služena Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega je predviđen obilazak okolnih manastira.

U ponedjeljak, 10. februara, biće nastavljen simozijuma koji je danas počeo, dok će u utorak biti obilježena slava Eparhije - Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca.