Samo ona vjera koja prihvata autentično Božije javljanje i primjenu tog javljanja u ljudskom životu je vjera i teologija, poručio je večeras u Trebinju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, govoreći na simpozijumu "Teologija u javnoj sferi".

mitropolit amfilohije simposion teologija u javnoj sferi trebinje

"Teologija je nauka koja govori o Bogu i nauka kojom Bog oslovljava svoju tvorevinu i čovjeka, kojom se on javlja, a punoća tog javljanja je u punoći Hristovoj", istakao je mitropolit Amfilohije.

On je istakao da bi se tema simozijuma najednostavnije mogla prevesti prostom definicijom - "Bez Boga ni preko praga", ističući da je ona i njena suština.

Mitropolit dodaje da je tema mnogo jasnija ako se javna sfera shvati kao sveukupna božanska tvorevina, čovjek kao bogoliko biće, odnosno kao "sveukupno djelanje Boga u svijetu i onoga što čovjek djela".

"Istorija crkve Božije, s jedne strane, je istorija Božijeg prisustva u svijetu, ali u isto vrijeme istorija našeg ljudskog odnosa prema tom Božijem prisustvu", kaže Amfilohije, dodajući da je breme crkve kroz vijekove da čovjek zbog svog nesavršenstva, slabosti i svoje nedorečenosti to javljanje Božije i prisustvo njegovo tumači na bezbroj načina.

Na drugoj sesiji simpozijuma, čija je tema bila "Teologija i kultura" učestvovali su i Oleg Soldat, Davor DŽalto i Josip Pejaković.

Simpozijum će biti nastavljen u ponedjeljak, 10. februara, kada će eminentni teolozi i naučnici govoriti o peostale dvije sesije - "Teologija i nauka" i "Teologija i društvo".

U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg sutra će biti služena Sveta arhijerejska liturgija, povodom slave Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.