Svetom arhijerejskom liturgijom u Petropavlovom manastiru, danas su u Trebinju počeli "Eparhijski dani", koje organizuje Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, a u okviru kojih će biti obilježena i slava Eparhije - Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca, 11. februara.

Petropavlov manastir trebinje

Svetu luturgiju su služili NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije i velikog broja vjernika.

Vladika Atanasije je episkopu Grigoriju čestitao imendan - Svetog Grigorija Bogoslova, koji se danas proslavlja, kao i 15 godina službe, nakon čega je obavljeno rezanje slavskog kolača.

U okviru "Eparhijskih dana" biće priređeni brojni bogoslužbeni, naučni i kulturno-umjetnički sadržaji.

"Eparhijske dane" sutra u 9.00 časova u sali preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ svečano će otvoriti episkop Atanasije, nakon čega će biti organizovana prva sesija simposiona "Teologija u javnoj sferi" o temi "Teologija i politika" čiji su predavači Bogoljub Šijaković, Đorđe
Vukadinović, Miša Đurković i Nikola Knežević. Moderator je Vladika Grigorije.

Istog dana sa početkom u 16.00 časova biće održano predavanje o temi "Teologija i kultura" o kojoj će govoriti Ivan Tasovac, Davor DŽalto i Oleg Soldat. Uvodničar će biti episkop Atanasije.

U ponedjeljak, 10. februara, biće nastavljene i preostale dvije sesije – "Teologija i nauka" i "Teologija i društvo", čime će simposion biti završen.

Učesnici skupa biće eminentne ličnosti iz crkvenog i javnog života, među kojima su i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, fra Mile Babić, Slobodan Antonić, Petar Jevremović, Dejan Nikolić, Nino Raspudić i drugi.

Glavna svečanost proslave Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske predviđena je za nedjelju, 9. februara, kada će u Sabornom hramu u Trebinju biti služena Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega je predviđen obilazak okolnih manastira.

U utorak, 11. februara, biće obilježena slava Eparhije - Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca.