Radnici preduzeća "Porobić" d.o.o. Trebinje danas su počeli sa postavljanjem skele i pripremnim radovima za rekonstrukciju zidina Starog grada u Trebinju.

rekonstrukcija zidina starog grada trebinje

Kako je potvrđeno za portal TrebinjeLive u Odjeljenju za urbanizam i prostorno uređenje, radnici pomenutog preduzeća počeli su sa pretpripremnim radovima, kako bi poslije 18. februara počeli zvanični građevinski radovi.

Za rekonstrukciju zidina stigla je saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, a u narednim mjesecima staro jezgro Trebinja bi trebalo da dobije novi izgled. Za ove radove rebalansom budžeta od prošle godine predviđeno je 20.000 maraka, a kako nam je potvrđeno u pomenutom Odjeljenju, Grad Trebinje je poslao zahtjeve prema Ambasadi Češke u BiH i TIKI, kako bi se obezbijedila dodаtna sredstva, a u cilju cjelokupnog adaptiranja zidina.

U okviru rekonstrukcije uradiće se čišćenje postojećih fuga, koje će oprašiti a zatim i vodom oprati. Nakon toga uradiće se fugovanje gradskih zidina, a na mjestima gdje su zidine oštećene postaviće se novi kamen.

Radovi će se, ako sve bude išlo prema planu, odvijati od južne gradske kapije do tunela.

Građani ističu da je stari dio grada trebalo i prije rekonstruisati, te sa velikim zadovoljstvom očekuju i da zidine napokon dobiju pravu ulogu u gradu turizma.