U amfiteatru "Hidroelektrana na Trebišnjici" /HET/, od 8. do 10. februara, održaće se simposion pod nazivom "Teologija u javno sferi", na kojem će učestvovati eminentna imena sa prostora Srbije, Crne Gore, BiH i Republikle Srpske, saopštio je danas otac Dražen Tupanjanin.

drazen tupanjac simposion

Prema njegovim riječima povod simposiona je krsna slava Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske, koja je i organizator istog. Na njemu će učešće uzeti teološki radnici, ali i radnici iz oblasti nauke, te politikolozi, filozofi, publicisti.

Simposion je podijeljen u četiri sesije. Tema prve sesije je "Teologija i politika, druge "Teologija i kultura", treće "Teologija i nauka", a četvrte "Teologija u društvo".

Pozivu da učestvuju na ovoj manifestaciji, koja je, kako je rekao Tupanjanin, samo jedna u nizu u planovima Eparhije za ovu godinu, odazvali su se, između ostalih, Bogoljub Šijaković, mitropolit Amfilohije, Josip Pejaković, fra Mile Babić, Slobodan Antonić, Nino Raspudić...

Centralni dio događaja "Eparhijskih dana" biće Sveta arhijerejska liturgija koja će se u nedjelju ujutro služiti u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg. Očekuje se dolazak deset arhijereja, te veliki broj zvanica i građana.