U organizaciji Fejsbuk grupe „Nek se čuje krik za spas Mamule" večeras je na Škveru u Herceg-Novom mirnim protestom više stotina Novljana ali i građana Kotora zatražilo od Vlade Crne Gore poništavanje međunarodnog javnog poziva za učešće na međunarodnom javnom tenderu za davanje u dugoročni zakup lokaliteta ostrva i tvrđave Mamule.

ostrvo mamula

Protivnici zakupa pozivaju se na zakon o zaštiti kulturnih dobara i studiju lokacije "Sektor 34" smatraju neodrživom i nezakonitom jer je namjerno ili slučajno promijenjena namjena javnog poziva studije koju je vlada CG usvojila 2012. godine. Inicijativu je podržalo više nevladinih organizacija, a među njima i OO SUBNOR-a Herceg-Novi.

Predsjednik SUBNORA-a Mihailo Kilibarda pozvao je malobrojne žive zatočenike koncentracionog logora Mamula iz Trebinja i istočne Hercegovine, Dalmacije i Boke da dignu glas protiv ovakve neshvatljive odluke i da se stvar internacionalizuje ako nadležni budu „gluvi“ protiv protesta i peticije koja se prikuplja.

Peticija, koju je za sada potpisalo oko 700 ljudi, ima za cilj da se o ovom problemu raspravlja i u skupštini Crne Gore. Među građanima koji su protestovali i potpisivali peticiju našli su se i predstavnici lokalne vlasti koje su predvodili predsjednica Skupštine Danijela Đurović, potpredsjednik opštine Mladen Rostović i predsjednik Opštinskog odbora SNP Obrad Gojković.

Podršku grupi „Nek se čuje krik za spas Mamule" su dali i filmski radnici i glumci koji su nedavno snimili film "Mamula" i obećali podršku filmskih radnika regiona.