Ove školske godine Gimnazija „Jovan Dučić“ iz Trebinja prijavila se i ostvarila pravo na učešće u Programu razmjene učenika sa SR Njemačkom koji organizuje Fondacija "Schüler Helfen Leben" /SHL/ u saradnji sa Ambasadom SR Njemačke u BiH, potvrđeno je portalu TrebinjeLive u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Gimnazija Jovan Ducic

Učenici će u toku tekuće školske godine posjetiti gimnaziju „Albert-Schweitzer-Schule“ u Alsfeldu, a u narednoj školskoj godini očekuje se i uzvratna posjeta učenika iz Njemačke. Grupu koja kreće u posjetu svojim vršnjacima u Njemačkoj čini 13 učenika drugog i trećeg razreda gimnazije. Učenici putuju u pratnji dva supervizora, svojih profesora njemačkog jezika, prof. Nemanje Miloševića i prof. Vedrane Pavićević.

Njemačka ambasada pokriva troškove puta za učenike iz BiH, a u Njemačkoj je predviđen smještaj u porodicama vršnjaka.

Cilj programa je upoznavanje mladih sa njemačkim obrazovnim sistemom, njemačkom kulturom, kao i usavršavanje njemačkog jezika. Učenici će imati priliku da se upoznaju sa svakodnevnicom u školi i u porodicama i da na taj način eliminišu predrasude, razviju kulturu dijaloga i steknu internacionalna prijateljstva.

Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) je njemačka omladinska fondacija koja svoje programe realizuje sa ciljem razvijanja ličnih i profesionalnih kapaciteta mladih. Fondacija implementira i prati projekte iz oblasti obrazovanja i omladinskog aktivizma, te pruža mladima od 14 do 30 godina priliku da nadograde svoje formalno obrazovanje, steknu iskustva i vještine, te da kroz pozitivni društveni angažman implementiraju projekte od značaja za svoje lokalne zajednice.

Fondacija SHL jedinstvena je po tome što je finansiraju srednjoškolci, koji tokom tzv. „Socijalnog dana“ mijenjaju školske klupe za radna mjesta i tako skupljaju sredstva za omladinske projekte.