Odavno je već poznato da Hercegovci "kamenu dušu daju", u njemu odrastaju, a od njega prave sve što im padne na pamet. Ipak, da napravi lanac od kamena, za rukom je pošlo samo Željku Aleksiću iz Trebinja.

zeljko aleksic trebinje predmeti od kamena

Ovaj dvadesetosmogodišnji samouki umjetnik je poslije kamenih gusala, koje je nedavno napravio, uspio da zadivi okolinu sa više nego neobičnim lancem. Riječ je o lancu dugom oko metar, a izrađen je od veoma zahtjevnog bilećkog kamena na kome je napisano "Duh se ne da u lance vezati". Za izradu ovog lanca Aleksiću su bila potrebna tri mjeseca. Kako saznajemo od ovog umjetnika, njegovi ciljevi su sve ono što predstavlja izazov i što graniči sa neizvodljivim. To je potvrdio i nedavno kada je izradio kamene gusle koje su rijetkost ne samo na ovim prostorima, već i šire.

- Želja mi je da u Trebinju priredim izložbu svih svojih radova, kako od kamena tako i od drveta, a nadam se da će za ovu moju ideju gradski oci imati sluha - rekao je Aleksić, koji je nakon tri mjeseca priveo kraju izradu oko četiri kilograma teških gusala od bilećkog kamena. Radio je uporno oko 500 časova na ovom drevnom instrumentu, ali njegov trud nije bio uzaludan, jer je od jednog komada kamena napravio gusle.

- Najvažnije je naći pravi komad kamena. Da nema, kako mi kažemo, "vena" po sebi. Bogu hvala, ispale su lijepe. Stanjio sam kamen gdje je bilo potrebno na samo osam milimetara. Sada lijepo izgledaju, a još bolje, čini mi se, i zvuče - kaže Željko.

- Prve kamene gusle napravio je Pero Zečević, koji je živio u Nikšiću. One su danas u Vojnom muzeju u Beogradu. Više su bile za divljenje nego što su bile za upotrebu. Prve kamene gusle za upotrebu napravio je Vukić Vule Koprivica i poklonjene su Emiru Kusturici. I treće sam uspio, evo, ja da izradim - priča Željko.

Željko već nekoliko godina pravi majstorije od kamena, ali i drveta. Stvorio je prava mala umjetnička djela, pa čak i ikone u kamenu. Za ovog mladog umjetnika Hercegovci sa ponosom govore: "Tako mlad, a takav majstor. Željko kamenu daje dušu".

Motivi

Umjetnine mladog Trebinjca krase tradicionalni motivi.

Na prednjoj strani kamenih Aleksićevih gusala dominira lik Njegoša, a iza se nalazi stara kula na Lovćenu, dok je na vrhu konj, jedan od najčešćih motiva na ovom tradicionalnom instrumentu. Takođe, svoj izuzetan talenat koristi za izradu raznih predmeta, kako od kamena tako i od drveta.