Negativni trend iz 2012. godine u kome je zabilježen veći broj zatvorenih nego novootvorenih samostalnih preduzetničkih radnji u prošloj godini je zaustavljen, kaže Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Gradskoj administraciji Trebinja.

 trebinje grad

Prema njegovim riječima tokom prošle godine zabilježen je porast od 30 novootvorenih radnji.

„Tokom 2013. godine, nakon pojedostavljenja procedure osnivanja firmi otvoreno je 77 novih preduzetničkih radnji, a odjavljeno 47“, kaže Milošević. Na niovu grada, zaključno sa 1. januarom 2014. godine, registrovano je ukupno 463 preduzetničke radnje od čega 140 trgovačkih radnji, 114 ugostiteljskih, 162 zanatske i 47 za obavljanje prevozničkih djelatnosti.

„Najdominantnija je frizerska djelatnost, a nakon toga slijede fotografske i ostale radnje. U prošloj godini je registrovano 28 novih radnji, a odjavljeno je 16. Registrovane su 24 nove ugostiteljske radnje, a odjavljeno ih je 11, dok je na odjavljenih 11 zanatskih radnji registrovano novih 15. Grad Trebinje nastoji da u okvirima svojih mogućnostio, stvori povoljan privredni i poslovni ambijent za buduće preduzetnike“, navodi Milošević i dodaje da je ubijeđen da će trend porasta biti nastavljen.

On navodi da je značajno povećan i inspekcijski nadzor tako da je registrovano i 10 novih tezgi na tržnici.