Kako i priliči najstarijoj Hercegnovskoj kulturnoj manifestaciji večeras je, za posjetioce u pretjesnoj galeriji „Josip Bepo Benković“ u Starom gradu u Herceg-Novom, otvoren 47. Hercegnovski zimski salon.

hercegnovski zimski salon herceg novi 2014

Salon je otvorio predsjednik opštine Dejan Mandić, koji je istakao da su za 47 godina trajanja dobro osmišljene manifestacije, bili neminovni usponi i padovi, nova znanja, rad i sabiranja različitog iskustva. On je dodao da je "Zimski salon" uvijek bio jača strana likovnog stvaralaštva, te volja organizatora i poštovalaca likovne umjetnosti da manifestaciju sačuvaju.

Kada je osnovan, Salon je bio prilika za presjek slojevite i kompleksne jugoslovenske likovne scene. Zatim su naišle godine u kojima je selekcija obuhvatala Srbiju i Crnu Goru, pa samo Crnu Goru. Uprkos činjenici da baš crnogorska likovna scena ima zaista velike likovne stvaraoce, proteklih godina Salon se opet opravdano otvara prema regionu. “Ove godine imamo zadovoljstvo da predstavimo provjerene i nagrađivane umjetnike od Slovenije do Makedonije, ukupno 17 autora, a takođe i utemeljenih i značajnih umjetnika iz Crne Gore, odnosno Herceg-Novog”, rekao je, burno pozdravljen od prisutnih, gradonačelnik Dejan Mandić.

U ovogodišnjoj postavci nalaze se dvadeset i tri različita iskaza, dvadeset i troje umjetnika različitih generacija i poetika, odnosno umjetnika koji su odabrali različite motive i tehnike u kojima stvaraju. Tu su intimne bilješke, ali i slike svijeta, kao i priče koje ukazuju na društvene probleme i zbivanja.

U okviru Salona večeras su saopštena i imena dobitnika novčanih nagrade „Salona“, a to su: Nemanja Mate Đorđević iz Beograda za rad kombinovanom tehnikom „Kafka“, Tijana Dujović za rad „I bi svjetlost“ i Aleksandar Brezlani iz Slovenije za rad kombinovanom tehnikom „Metamorphosis in passage art Books”.

Od nagrađenih autora jedino je na otvaranju bio prisutan Aleksandar Brezlani iz Ljubljane. Kako je objasnila Ljiljana Zeković, predsjednik žirija, iz „njegovih video instalacija putopisnih svesaka, sa tehnološki diferentno urađenim minijaturama, aluzijama na geografsku kartu, saznaje se o viđenim predjelima, segmentima svijeta koji su postali konstrukcione šifre umjetničkog kopna”.

„Herceg-Novi je sjajan, a Salon fantastičan. Drago mi je što je žiri prepoznao moj rad. A ja o njemu ne želim ništa da govorim. On sam za sebe sve kaže“, rekao je kratko za TrebinjeLive Aleksandar Brezlani.

Nagradu besplatnog izlaganja u galeriji „Josip Bepo Benković” dobili su Tijana Gordić i Adin Rastoder za zajednički rad “Čuvari prirodne ravnoteže”, koji je rađen u kombinovanoj tehnici.