Mimozi u pohode, a samim tim i Boki i Herceg-Novom,  stigla je  umjetnica Renata Papišta.

renata papista izlozba herceg novi

U renomiranoj galeriji „Sju Rajder“, na Belavisti, ova umjetnica iz Sarajeva podarila je sinoć izložbu  gdje je kroz dvije  tehnike, akvarel  i linorez, predstavila, poslije Pariza, Sarajeva, Bihaća, Mostara, Maglaja, Beograda, Banja Luke i Rijeke, prvi put svoje radove i u Crnoj Gori.

Izložba nosi  naziv „Hvali kopno, drž se mora“, a dio izložbe rađen je akvarelima i nosi naziv „Mjesec dana nedjelje“, dok radovi rađeni grafikom nose naziv  „Bokun mora“.

Izložbu je otvorila mlada slikarka iz Cetinja Danijela Marković, koja je istakla da Renata kroz dvije tehnike objedinjuje dva ciklusa, te da pokazuje da se jedan motiv može gledati „kroz dva prozora“. „U ciklusu ‘Bokun mora’ ona osjeća i odvaja svoj komad mora. Memoriše ga i udiše u različitim godišnjim dobima, različitim dijelovima dana bez obzira da li je u pitanju plićak ili dubina. To znači da je stvaralački čin ove umjetnice neprestano osluškivanje života, mora posebno. More je za nju stvarnije kad joj dotiče dušu igra svjetlosti na njemu i u njemu, jer svjetlost mora ili svjetlost duše kao da je za umjetnicu isto. Ona taj komad mora odvaja potrebom duše da negdje uranja u slobodu izražaja, da se odmori, zaluta u njegove dubine i daljine, te da objasni sebe kroz taj nedokučivi magični svijet neobjašnjivih formi“, rekla je Marković i dodala da se u drugom ciklusu Renate Papišta, koji nosi naziv „Mjesec dana nedjelje“, kroz tehniku akvarela, tvore forme koje nose vazdušastu nostalgiju i govore o tome da je sve gdje i pripada.

„Ona nam daleke prostore približava lakoćom forme, a razuđenosti kolorita čini bliskim i toplijim. Neočekivano, likovnim elementima ostavlja trag i otisak umjetničkog i ljudskog postojanja“, istakla je Marković i napomenula da kada želimo upoznati jednog umjetnika prvo trebamo upoznati njegovo djelo.

Autor izložbe Renata Papišta, u izjavi za TrebinjeLive, istakla je da njena ljubav prema moru dolazi iz Splita, jer je živjela, te da se iz tog razloga uvijek vrati moru, nošena talasima želje za plovidbom. „Uvijek istom, a svaki put posve drugačijem. Toj nepoznatoj staroj ljubavi. A more ko’ more proguta želje, izbaci snove, navuče u neku valu duše ostatak nekih ranijih putovanja. Sada čekam neki novi maestral, da se kormilom prese otisnem ka njegovoj pučini. Čekam plimu za još jedno porinuće u to isto more, u tu nepoznatu staru ljubav“,  kazala je Papišta.

Ona je dodala i da je njen boravak u Parizu doprinio da njen likovni izražaj izgleda ovako kako izgleda.

Renata, sa još dvojicom kolega, narednog mjeseca izlaže u Budimpešti i nastavlja svoj put u nepoznatu maštu, staru ljubav.