U Okružnom sudu u Trebinju danas je predsjednik suda, Bojan Stević, priredio prijem za medije i tom prilikom prezentovao Izvještaj rada za 2013. godinu.

prijem za medije okruzni sud trebinje

Prema njegovim riječima interes suda je isti kao i medija, istina. „Sud i mediji imaju isti zadatak. Sud utvrđuje istinu, a mediji je prikazuju. I samim tim mi smo na istim poljima“, rekao je Stević uz napomenu da je da je sudu, jedan od ciljeva, i da se javnost uključi u svakoj aktivnosti.

U prethodnoj godini sud je prebacio kolektivnu normu, a zadovoljan je i kvalitet presuda. Naime, veoma mali broj presuda je ukinuto, svega 1,2 odsto. Sudije ovog suda uradile su ukupno 847 odluka na koje se može uložiti žalba.

Rad suda za prethodnu godinu Stević je ocijenio kao vrlo uspješnu, iako sud ima određenih kadrovskih problema. Naime, prema sistematizaciji radnih mjesta sudu nedostaje jedan redovni sudija. Trenutno ima ukupno pet sudija, od toga četiri redovna i jedan pomoćni. Stević ističe da bi ažurnost bila još veća da je na vrijeme imenovan nedostajući sudija.

U 2013. godini primljeno je ukupno 1.666 predmeta. Iz područja krivičnog zakona riješeno je 11 predmeta u prvostepenom postupku i 50 u drugostepenom postupku. Najviše krivičnih sankcija izrečeno je za krivično djelo neovlašćeni promet i proizvodnja droge. Najviše izrečena kazna u protekloj godini bila je četiri godine, a isto tako nije bilo markantnih slučajeva. Najstariji predmet je iz 2005. godine. A zbog zastarjelosti obustavljena su dva prekršajna predmeta.

bojan stevic predsjednik okruznog suda u trebinju

Važno je istaći i da je trebinjski Okružni sud, po kvalitetu rada koji se utvrđuje na osnovu potvrđenih odluka, jedan od najboljih u Republici Srpskoj.

U ljeto 2013. godine rekonstruisana je sala za suđenje, te u nju instalirana najsavremenija oprema, a prema Stevićevim riječima u narednom periodu, pomoću IPA-a fondoma, planira se rekonstrukcija zgrade Okružnog suda.

Predstavnici medija su iskazali zahvalnost predsjedniku Steviću na dosadašnjoj saradnji, koja je, kako su danas rekli, više nego dobra.

rekonstruisana sudnica okruyni sud trebinje