Najava: Eparhijski dani od 7. do 11. februara

Izvor: SRNA Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 05. 02. 2014. - 10:04h

U Trebinju će od 7. do 11. februara biti održani „Eparhijski dani“, u organizaciji Eparhija Zahumsko-hercegovačke i primorske, a u okviru kojih će biti obilježena i slava Eparhije – Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca, 11. februar.

sveta liturgija saborni hram trebinje

Đakon Branislav Rajković rekao je Srni da će u okviru „Eparhijskih dana“ biti priređeni brojni bogoslužbeni, naučni i kulturno-umjetnički sadržaji.

„Biće služene svete liturgije i organizovan obilazak manastira, muzeja, vinograda i vinarija. Takođe, priredićemo izložbu fotografija i obilježiti 20 godina postojanja časopisa Eparhije ‘Vidoslov“, precizirao je đakon Rajković.

On je istakao da će od 8. do 10. februara biti organizovan i simposion o temi „Teologija u javnoj sferi“, u čijem radu će učestvovati eminentne ličnosti iz crkvenog i javnog života, među kojima su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, fra Mile Babić, Đorđe Vukadinović, Slobodan Antonić, Bogoljub Šijaković, Oleg Soldat, Petar Jevremović, Dejan Nikolić, Nino Raspudić i drugi.

Đakon Rajković je naglasio da je centralna tema simposiona – mjesto hrišćanske teologije u savremenom svijetu i da li teologija može i treba da ima značaj u javnom životu, a ne samo unutar crkvene zajednice.

„Prevazilazeći apriorne pozitivne ili negativne odgovore na ovo pitanje, namjera skupa je da kritički vrednuje aktuelno mjesto teologije u našem društvu i da pokuša da postavi smjernice za budućnost. Budući da tematika skupa prevazilazi teološke okvire, na skupu će učestvovati relevantni predavači koji će ovu temu osvijetliti iz četiri perspektive, a svakoj od njih biće posvećena posebna sesija“, objasnio je Rajković.

U subotu, 8. februara, biće održane prve dvije sesije „Teologija i politika“ i „Teologija i kultura“, a u ponedjeljak, 10. februara, i preostale dvije – „Teologija i nauka“ i „Teologija i društvo“, čime će simposion biti zaključen.

Prema njegovim riječima, fokus simposiona nije samo na pitanju – šta teologija može pružiti savremenom svijetu, nego i šta svijet, odnosno javna sfera može da pruži teologiji, s obzirom da istinsko bogoslovlje iako se nadahnjuje iz vječnosti nikada nije aistorično i vankotekstualno.

Glavna svečanost proslave Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske predviđena je za nedjelju, 9. februara, kada će u Sabornom hramu u Trebinju biti služena Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega je predviđen obilazak okolnih manastira.

U utorak, 11. februara, biće obilježena slava Eparhije – Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja