Radnici Rudnika i termolektrane "Gacko" /RiTE/ pokrenuli su akciju prikupljanja novčanih sredstava porodici radnog kolege Milenka Sudžuma, koji je umro prije mjesec dana i iza sebe ostavio četvoro maloljetne djece, potvrdio je Srni Borislav Vujičić, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj ovog preduzeća.

gacko dodjela priznanja

"Ovaj slučaj bio je alarm za sve zaposlene u RiTE 'Gacko' da preuzmemo dio obaveze da se Milenkovoj porodici obezbijedi minimum uslova za egzistenciju i pravo na školovanje", kaže Vujičić i dodaje da to treba shvatiti kao obavezu, a ne solidarnost.

On napominje da ovom humanom akcijom zaposleni žele da pokažu i zahvalnost svom radnom kolegi, ali i savjestan odnos prema njegovoj porodici, prvenstveno prema djeci, koja su Božiji dar i prema kojima se treba odnositi osjećajno i odgovorno.

S obzirom na to da porodica Sudžum živi u selu Čemerno, dvadesetak kilometara udaljenom od Gacka, u veoma trošnoj kući i teškim uslovima, prikupljeni novac biće utrošen za gradnju kuće ovoj porodici u gradu.

Milenko Sudžum umro je u četrdesetdevetoj godini, cijeli život proveo je na Čemernu, uvijek je pomagao komšijama i prijateljima, a iza sebe je, osim četvoro djece - od sedam do 13 godina, ostavio nezaposlenu suprugu Bojanu, koja je narušenog zdravlja, i osmadesetogodišnju majku Vukosavu.

Milenkovu dobrotu i lijepu riječ za svakoga nisu zaboravile ni njegove komšije sa Čemerna, koje su se odmah organizovale i počele da prikupljaju novac da pomognu porodici Sudžum da prevaziđe najteže trenutke, ističući da je to samo djelić onoga šta je za njih uradio Milenko.

Kuća u Gacku ovoj porodici bi riješila mnoge probleme, jer sve četvoro djece ide u školu, a s obzirom da im je kuća od puta udaljena više od kilometra, u zimskom periodu rano ujutru moraju da gaze snježne smetove da bi stigli do autobuske stanice. Put kroz smetove, često visoke i po pet metara, do sada im je prtio otac.

O Milenkovoj odgovornosti govori i podatak da je bio učesnik proteklog rata iako nije bio vojni obveznik, pa se njegovi saborci nadaju da će akciju prikupljanja novca podržati i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, ali i svi drugi humani ljudi.