Stanovnici RS umjesto domaćih jedu krompir i paradajz iz Turske, Holandije i Egipta, mrkvu iz Mađarske, a luk čak iz Kine, dok jabuke i kruške stižu iz Makedonije i Poljske, a grožđe iz Irana, piše "Glas Srpske".

hrana

Osim što je često sumnjivog i lošijeg kvaliteta, ono negativno utiče na plasman domaćih proizvoda, zbog čega su poljoprivrednici, kako ističu, svake godine u "debelom minusu". Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković je rekao za "GlasSrpske" da se nedovoljno radi da bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Od povrća koje je stizalo iz uvoza lani je najviše bilo krompira, gdje je lider Holandija, iz koje je ova namirnica uvezena u vrijednosti više od šest miliona maraka.

Krompir se u velikim količinama uvozio i iz Turske, odakle ga je samo prošle godine stiglo u vrijednosti 1,4 miliona maraka, kao i iz Belgije, iz koje je stiglo više od 966.000 maraka vrijednog krompira.

U velikim količinama iz uvoza stiže i paradajz, kojeg je lani najviše došlo iz Turske, i to u vrijednosti 1,4 miliona maraka i Ukrajine, iz koje je stigao paradajz vrijedan 1,2 miliona maraka. Kada je riječ o voću, i ono je na domaće tržište stizalo iz svih dijelova svijeta.

Među voćem iz uvoza u velikim količinama bilo je i grožđa, koje je stizalo čak i iz Irana i to 20.000 kilograma, vrijednosti 57.372 marke.