Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar obilježilo je juče 90. godišnjicu smrti velikana srpske poezije Alekse Šantića.

u cast alekse santica

Poslije Svete liturgije i pomena u hramu Rođenja presvete Bogorodice, članovi "Prosvjete" i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle" sa parohom mostarskim Markom Gojačićem i poštovaocima Alekse Šantića posjetili su pjesnikov grob, piše "Glas Srpske".

Na veličinu i značaj Šantićevog djela, kao i na hrišćanske motive u njegovoj poeziji, podsjetio je potpredsjednik mostarske "Prosvjete" Ranko Čvoro.

U okviru obilježavanja Šantićeve smrti mostarska "Prosvjeta" je u subotu svečano pokrenula "Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture".

- Dobro sjeme, koje smo posijali prije devedeset godina, svake godine donosi novi plod, a ove godine rodilo je još izdašnije, otvaranjem ove škole - rekao je predsjednik mostarske "Prosvjete" đakon Branislav Rajković.

Rukopisi

Narodna biblioteka Srbije izložiće danas u specijalnoj komori rukopise pjesnika Alekse Šantića. Biće izložene pjesnikove razglednice, jedna njegova fotografija, prepiske i pjesme, kao i dragocjeni rukopisi prevoda na srpski poezije njemačkog pjesnika Hajnriha Hajnea, koji je imao velikog uticaja na poeziju Šantića.

Beograđanka i Makedonac podijeli prvu nagradu Šantićevog festivala

Prvu nagradu Prvog internacionalnog Šantićevog festivala djece pjesnika kojeg je organiziralo Kulturno prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Mostara u povodu 90-te godišnjice smrti Alekse Šantića, autora čuvene Emine, podijelile su Tamar Sokolov iz Beograda (Srbija) i Sara Georgijev iz Kumanova (Makedonija).

Prema ocjeni stručnog žirija kojim je predsjedavao Mirsad Bećirbašić, duga nagrada pripala je Jaki Lesjeku iz Velenja (Slovenija), dok je treća nagrada ostala u Mostaru (Bosna i Hercegovina). Naime, žiri je treću nagradu dodijelio Naidi Džiho iz Mostara.

U okviru ovog dječjeg festivala poezije dijeljene su nagrade u više kategorija. Za najbolju lirsku pjesmu nagrđena je Iman Dorić iz Sarajeva (BiH), za idiličnu Lucija Mikulić, najvedriju Luka Đurović iz Valjeva  (Srbija), najhumorističniju Marko Glavaš iz Mostara (BiH), ljubavnu Ema Čorbadžić iz Mostara (BiH), najangažiraniju Teodora Džinović, refleksivnu poeziju Borna Bojić Baletić iz Zagreba (Hrvatska) i za najbolju pjesmu o Šantiću Sara Georgijeva iz Kumanova (Makedonija).