Slava Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske ove godine biće obilježena u Trebinju, povodom čega će od 8. do 10. februara biti organizovan simposion pod nazivom "Teologija u javnoj sferi", izjavio je Srni đakon Branislav Rajković.

trebinje

"Koje mjesto pripada hrišćanskoj teologiji u savremenom svijetu i da li se može govoriti o značaju teologije u javnoj sferi, a ne samo unutar crkvene zajednice, pitanje je koje će predstavljati okosnicu skupa", naveo je Rajković.

Prevazilazeći apriorne pozitivne ili negativne odgovore na ovo pitanje, namjera skupa je, dodaje on, da kritički vrednuje aktuelno mjesto teologije u našem društvu i da pokuša postaviti smjernice za budućnost.

Budući da tematika skupa prevazilazi teološke okvire, na skupu će uzeti učešće relevantni predavači, koji će ovu temu osvijetliti iz četiri perspektive - teologija, politika i ekonomija, teologija i kultura, teologija i nauka, te teologija i društvo.

"Fokus pritom neće biti samo na pitanju šta teologija može pružiti savremenom svijetu, nego i na pitanju šta svijet, odnosno javna sfera, može pružiti razvoju teologije. Budući da istinsko bogoslovlje, iako se nadahnjuje iz vječnosti, nikada nije neistorično i nekontekstualno", rekao je Rajković.

Na simposionu će učestvovati eminentne ličnosti u pomenutim oblastima, među kojima su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, episkop lipljanski Jovan, ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, fra Mile Babić, politički analitičar Đorđe Vukadinović, pravoslavni teolog Bogoljub Šijaković i drugi.