HERCEG-NOVI - Jubilarni 45. Praznik Mimoze „Portonovi“ se zahuktava. Dok se u Baošićima, Igalu i Herceg-Novom odvijaju dobro osmišljene manifestacije danas je realizovan prvi prateći program.

sadnice mimoze herceg novi

U dvorištu Osnovne škole „Dašo Pavičić“ na Toploj,  u društvu učenika, nastavnika i njihovih gostiju, posađeno je petnaest sadnica mimoze, koje su dar generalnog spozora manifestacije, kompanije „Azmont“.

Iz ove kompanije najavili su za ovu godinu pedeset novih sadnica mimoze, sa kojima će učestovati u zajedničkom cilju obnove fonda žutog cvijeća u Herceg-Novom.

Da putnik dođe bilo sa sjevera, bilo sa juga, ili iz nekog drugog pravca, da zna da je dobro došao gost u ovom blagoslovenom kraju, te da je stigao u prestonicu mimoze i manifestacije koja traje četiri i po decenije.

Mimoza je čvrsto preplela svoj rast sa životom čovjeka na ovim hercegnovskim prostorima gdje se zajedno, posebno u februaru, raduju ovom cvijetu koji je pustio duboke korijene u gradu koji se po mimozi poznaje.

Sara Ivanović, predstavnik „Azmonta“, rekla je da se današnjom sadnjom neće zaustaviti akcija „Azmonta“, te da će se isti nastaviti u narednom periodu. „Herceg-Novi je sinonim za mimozu. To je ime koje asocira na Herceg-Novi i njegov kraj. Lijepo bi bilo sa novim sadnicama obogatiti postojeći rezervoar mimoze“, rekla je Ivanović u nadi da će biti podržana i od ostalih struktura kako lokalne vlasti, tako i građana

Početku akcije „50 sadnica mimoze“  bio je prisutan i gradonačelnik Herceg-Novog Dejan Mandić. On je istakao da je današnja akcije i te kako dobra, te da se u uskoro očekuje i formiranje rasadnika mimoze.

Direktor škole Nikola Stojanović je pozdravio akciju „Azmonta“, ističući da će učenici podizati i zalijevati sadnice da one „stasaju“ sa unosnim rodom. On je izrazio je nadu da niko neće otuđiti sadnice obećavši nadgledanje novih sadnica, a sve da postanu prepoznatljivi članovi prirodne botaničke bašte koju škola već neko vrijeme posjeduje.