MOSTAR -  "Prosvjetina škola srpskog jezika, istorije i kulture" danas je svečano otvorila vrata za srpsku djecu u Mostaru koja nemaju uslove da se obrazuju na maternjem jeziku.

mostar

Ovaj projekat organizuje Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" iz Mostara, a početak škole organizovan je simbolično povodom 90 godina od smrti prvog predsjednika mostarske "Prosvjete" Alekse Šantića.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" iz Mostara Branislav Rajković naglasio je da je "Prosvjetina škola" važna za sve Srbe u Mostaru, jer će djeca imati priliku da slušaju o svom jeziku i kulturi, budući da u zvaničnom obrazovnom sistemu uče hrvatski i bosanski jezik.

"Dobro sjeme koje smo posijali prije 90 godina svake godine je rađalo neki rod, a ove godine je rodilo još izdašnije. Govoreći srpskim jezikom, mi ne govorimo antihrvatski ili antibošnjački i baštineći srpsku kulturu mi nismo protiv hrvatske ili bošnjačke", naglasio je Rajković.

Djeca će, kaže on, u dvije grupe slušati srpski jezik, kulturu i istoriju, a predavači su kvalifikovani nastavnici i profesori.

Komentarišući činjenicu da se srpska djeca obrazuju na hrvatskom i bosanskom jeziku, Rajković je rekao da "Prosvjeta" ne želi taj problem rješavati na politički način. "Mi nismo političko društvo već kulturno i probleme gledamo i rješavamo na kulturološkom i sociološkom planu, a nikako politički", dodao je predsjednik "Prosvjete".

Mostarski paroh Radivoje Krulj blagoslovio je početak škole u ime NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija koji je dao podršku ovom projektu.

"Mostarci hrišćani su prije više od 150 godina pod turskom vladavinom osjećali potrebu da otvaraju škole i obrazuju se. Bez škole i pismenosti djece i omladine nema kulturne obnove. Iz te škole su se rodili mnogi poznati naučnici i čuveni mostarski književni krug koji je zasjenio i Zagreb i Beograd i bio ravnopravan sa Novim Sadom koji je tada bio prijestonica srpske kulture i pismenosti", rekao je Krulj.

Konzul žeran Srbije u Mostaru Jelena Vukajlović iskazala je podršku "Prosvjetinoj školi" navodeći da je riječ o veoma značajnom projektu.

"Ja bih ovu školu nazvala dopisnom školom. Naše ministarstvo njeguje tu tradiciju dopisnih škola - od Pariza, Temišvara, Budimpešte, Bukurešta, Vukovara, Zagreba i evo sada Mostara", rekla je Vukajlovićeva.

Ona je najavila da će pomoći da se uspostavi saradnja sa drugim školama kako bi zaživjela "Prosvjetina škola".

Jedan od roditelja čije dijete će pohađati ovu školu Dalibor Đurasović kaže da je ovo jedan od najvažnijih projekata u srpskoj zajednici Mostara od povratka do danas. "Bitno je da djeca znaju svoju istoriju i da njeguju svoju kulturu. Jedino na taj način mogu očuvati svoj identitet", istakao je Đurasović.

On navodi da danas u Mostaru realnost nije takva da Srbi mogu imati školu na svom jeziku tako da je ovo jedna nadopuna. "Ne pada nam na pamet da preduzimamo neke radikalne poteze. To je tjeranje inata i raspirivanje mržnje među djecom, što nije dobro za budućnost", rekao je Đurasović, komentarišući problem nepohađanja maternjeg jezika ili nacionalne grupe predmeta u zvaničnim obrazovnim sistemima.

U "Prosvjetinu školu" juče je krenulo tridesetak djece, a u SPKD "Prosvjeta" očekuju da će odziv biti još veći.

Na području Mostara, prema nezvaničnim podacima, osnovnu školu pohađa oko 170, a srednju pedesetak učenika.