Tradicionalna Fešta od mimoze, ribe i vina, kao prva narodna svečanost u okviru Praznika mimoze, privukla je danas na hercegnovsku rivijeru od 10.000 do 12.000 posjetilaca, kojima je podijeljeno 1.300 kilograma ribe, po 1.000 litara vina i piva i 500 kilograma cvijeta mimoze.

festa od mimoze ribe i vina herceg novi praznik mimoze 2014

I pored vremenskih nepogodnosti berba mimoze pokazala je da je ona brend turistički i privredni koji poštuju i mještani i njihovi gosti. Okupila je, istina, znatno manje ljudi od očekivanog, a i kiša je učinila da su gosti otišli znatno ranije sa hercegnovske rivijere koju čine Đenovići i Baošići.

Do popodnevne kiše svi su imali priliku da uživaju u defileu mažoretki i trombonjera, koji su predvođeni Mjesnom muzikom Đenovići, krenuli iz Kumbora ka Baošićima, gdje je i održana centralna svečanost.

Na dvanaest ognjišta peklo se 1.300 kilograma ribe, a na sedam punktova besplatno se dijelilo po 1.000 litara vina i piva koje su obezbijedili sponzori, podgoričke „Plantaže“ i pivara „Trebesa“ iz Nikšića.

Nije ni  mimoza izostala, tako je  500 kilograma mimoze podijeljeno domaćima, ali i gostima koji su na Feštu pristigli iz cijele Boke, većine gradova Crne Gore, ali i regiona. Dosta je bilo i Trebinjaca, a predvodio ih je gradonačelnik Slavko Vučurević koji se zahvalio Dejanu Mandiću  na gestu da Mimoza, nakon dugo godina,  u Trebinje stigne u pohode 14. februara

festa od mimoze ribe i vina herceg novi praznik mimoze 2014

Na centralnom platou ispred Mjesne zajednice Baošići, goste je zabavljala grupa „Trio gušti“, a u prostorijama Crvenog krsta, gdje su na ručku dočekane visoke zvanice diplomatskog kora, kao  i predsjednici opština iz Crne Gore i Republike Srpske, svirala je klapa „Stari kapetan“.

Predsjednik hercegnovske  opštine  Dejan Mandić bio je pravi domaćin i za TrebinjeLive je kazao da je zadovoljan sa feštom, te da su gužva i prva narodna svečanost ono  po čemu se pamti  Praznik mimoze, koji ove godine nosi naziv „Porto Novi“. „Sve  je proteklo u najboljem redu. Iako su najavili kišu, srećom u prvom dijelu manifestacije nije je bilo“, rekao je Mandić i napomenuo da ne može biti greške u organizaciji jer je riječ o vještom osoblju koje već 45 godina radi svoj posao. festa od mimoze ribe i vina herceg novi praznik mimoze 2014

„Njihov plan može da pokvari samo kiša, i nije je bilo dok nisu prošle mažoterke, trombonjeri i Gradska muzike Đenovići. Za ovogodišnju Feštu mimoze, ribe i vina smo se više potrudili, u saradnji sa našim partnerima kompanijom Azmont’, i cilj nam je da se Mimoza promoviše ranije i bolje, i to je već se sada dalo  dobre rezultate. Tako da mogu slobodno reći da će, kao i ovaj ’glavni’ dan, Praznik mimoze biti uspješan i dinamičan i u narednih trideset dana“, zadovoljan  je gradonačelnik Mandić.

On je dodao da je izuzetna posjećenost bila i Džibonijevog koncerta i izložbe cvijeća, te da početak obećava da će ovo, ne samo biti praznik, nego i festival jer će se sa mimozom živjeti narednih mjesec dana.

Ukazujući na značaj Praznika mimoze, Mandić je kazao i da ona omogućava gradu da dobrih mjesec dana tokom zimskih mjeseci ima kvalitetnu i raznovrsnu turističku ponudu.

Gradonačelnik Mandić je naglasio da će od naredne godine Praznik mimoze biti institucionalizovan kroz zakonski okvir javnog preduzeća u kojem će učešće imati i Opština i „Azmont“, te postati brend koji će se promovisati i na svjetskom tržištu.

Predstavnica „Azmonta“ Sara Ivanović se zahvalila mještanima Baošića koji su se pokazali kao odlični domaćini. „Fešta je u potpunosti ispunila naša očekivanja, a našoj kompaniji je veliko zadovoljstvo što smo od ove godine dio ove manifestacije“, rekla je Ivanović i dodala da svaka saradnja sa opštinom Herceg-Novi ide lako i lijepo, te da se nada da će se i ubuduće nastaviti u tom pravcu. „Neka ovo bude početak jednog lijepog druženja na zadovoljstvo svih“, poručila je Sara Ivanović.

festa od mimoze ribe i vina herceg novi praznik mimoze 2014

Stevo Cvjetković, predsjednik MZ Baošići, nije krio zadovoljstvo što sve protiče u najboljem redu i što su ove godine, baš kao i svih ranijih, Baošićani se pokazali kao vrsni domaćini.

Posjetioce su plijenile i izgledom i mirisima dvanaest „vatri“ oko kojih su vrijedne domaćice pržile ribu. Žiri, koji je ocjenjivao izgled vatri, odlučio je da prvu nagradu i 150 evra dodijeli vatri „Ognjište“, drugu nagradu i 110 evra vatri „Mimoza“, a treću nagradu i 80 evra vatri „Porto Baošići“.

U Institutu Igalo upravo je počeo Bal pod maskama, na koji je najavljeno učešće oko 400 vrlo kreativno urađenih maski, tako da ove godine Mimoza počinje i protiče u najljepšem svjetlu.

festa od mimoze ribe i vina herceg novi praznik mimoze 2014

festa od mimoze ribe i vina herceg novi praznik mimoze 2014