Rizort u Kumboru, najveći turistički projekat u drugoj deceniji 21. vijeka, počeće da se gradi u petak na platou bivše kasarne Vojske Jugoslavije koja je zakupljena za narednih 99 godina.

porto novi rizort kumbor herceg novi

On će nositi naziv “PORTO NOVI”, a kum imena investicije, kojom će se diviti i ponositi Herceg-Novi, Boka, Crna Gora i region je Budvanin Vukašin Kralj, turistički ekspert angažovan u “Aman hotelima”, saopštio je novinarima, na random ručku u vili “Crnogorka”, Džejms Vilson, izvršni direktor “Azmonta”.

“Kada ljudi iz Beograda, Podgorice i drugih mjesta regiona idu u Herceg-Novi da kažu idemo u Herceg-Novi ali da se i zapitaju da li u Herceg-Novi ili Porto Novi. Povezali smo ime destinacije sa imenom grada u kojem se destinacija nalazi. Smatramo da je to sa imenom dobar potez. Sve je spremno za radove”, rekao je Vilson i dodao je sve urađeno po propisima i međunarodnim standardima. On je istakao da se na terenu trenutno radi rastresanje zemljišta, nivelacija terena i nasipanje zemljišta. “To su poslovi koji su dozvoljeni i moguće ih je raditi prije dobijanja građevinske dozvole. Trenutno se čeka saglasnost na izmjene Državne studije lokacije (DSL) poslije čega treba da se izda dozvola. Dobiljanje dozvole očekuje se do aprila kada će početi glavni radovi koji će biti završeni za dvije godine, tj. do maja 2016 godine”, napomenuo je on.

Vrijednost investicije je pola milijarde evra i izmjena DSL neće bitnije uticati na projekat i po Vilsonovim riječima neće biti dva-tri ranije planirana vještačka ostrva.  Ostali kapaciteti, po tvrdnja Vilsona, a riječ je o 550 rezidencijalnih jedinica, 150 komercijalnih prostora za restorane i kafiće, 1.200 parking mjesta, prateći objekti, kao i najveća riblja pijaca i pijaca zdrave hrane, su nepromjenjeni.

Povšina “Porto Novog” biće otprilike ona koju ima dubrovački  Stari grad.

Predstavnici kompanije , kao i građani i vlast u Crnoj Gori i Boki, ubjeđenja su da će projekat promijeniti život u Boki ali i zemlji, odnosno u regionu.

Projekat je ozbiljan i poslu se prilazi isto tako. Beton za posao će se proizvoditi na licu mjesta. Stigle su i mašine vrijedne 600.000 evra, a radiće se i noću da bi se što manje problema nanosilo građanima Kumbora i Herceg-Novog. Takođe, radiće oko 6.000 radnika iz Crne Gore i regiona.

 U obraćanju novinarima Džejems Vilson je potvrdio da će “Azmont” otkupiti tendersku dokumentaciju za Institut Igalo i da će dati dobru ponudu.

Vilson se osvrnuo i na ovogodišnji "Praznik Mimoze" čiji su strateški partner sa dosta pozitivnih novina. Ako vremenski uslovi dozvole on u Herceg-Novom očekuje oko 40 hiljada gostiju. “Naša želja je da ovoj priredbi vratimo sjaj koji je imala prije dvadeset godina. Osnovana je i 'fejsbuk' i 'tviter' stranica na kojoj se najavljuju svi programi Mimoze, a kao poklon za Dan zaljubljenih 14. februara nastupiće je jedan od najpoznatijih crnogorskih pjevača, Sergej Ćetković”, rekao je Vilson i zaključio da će u okviru Praznika biti posađeno pedeset novih stabala mimoze.