Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je da je neophodno raditi na podmlađivanju policije Srpske, jer je prosječna starost pripadnika policije 43 godine.

policija republike srpske

"Školovanje i promovisanje mladog kadra jedan je od koraka koji preduzima Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske na podmlađivanju kadrova u policijskim strukturama. Sljedeći korak je zakonski riješiti lakše penzionisanje pripadnika MUP-a sa 40 godina penzijskog staža, bez obzira na godine života, čime bismo otvorili jedan proces penzionisanja i time počeli podmlađivanje MUP-a", rekao je Jovičić novinarima u Banjaluci.

On je, nakon promocije 17. klase kadeta Policijske akademije i četvrte klase kadeta za pripadnike Specijalne jedinice policije, istakao da postoji problem velikog broja nezaposlenih studenata sa završenom Visokom školom unutrašnjih poslova, te da u MUP-u preduzimaju sve neophodne mjere da bi te svršene studente što prije uveli u proces i rasporedili ih po centrima javne bezbjednosti da bi primijenili stečeno znanje.

"Nadam se da ćemo od proljeća započeti aktivnosti penzionisanja pripadnika MUP-a Srpske, jer nije isto na ulici imati radnika policije od pedeset i nešto godina, koji teško može odgovoriti otežanim uslovima u primjeni zakona i policijskih ovlaštenja, i mlađeg policajca", smatra Jovičić.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da mu je drago što je policija podmlađena za tridesetak novih pripadnika, ali da bi taj broj trebalo da bude mnogo veći.

"Od ovih policajaca očekujemo novi kvalitet, te se nadam da će radom na terenu pomoći da se pitanje ljudskih prava i sloboda u Republici Srpskoj podigne na jedan viši nivo", istakao je Vasić.

Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a Republike Srpske Mile Šikman rekao je da je danas promovisano 29 kadeta koji su završili osnovnu policijsku obuku prvog nivoa, od čega 19 za poslove opšte policije, a 10 za rad u Specijalnoj jedinici policije.

Šikman je istakao da su svi kadeti dobili i rješenje za probni rad u trajanju od šest mjeseci.

On je dodao da je ovo već druga generacija koja se obučava po novom nastavnom planu i programu, te naglasio da je ova uprava lider u oblasti policijskog obrazovanja u regionu, jer ima cjelovit sistem obrazovanja, obuke i usavršavanja.

Najbolji kadet u klasi Danijela Ivanović rekla je da je ponosna na svoj uspjeh, istakavši da je obuka jako zahtjevna i da su im dosta olakšali nastavnici i starješine.

Ona je navela da je za svoj probni rad izabrala Policijsku stanicu Centar u Banjaluci, jer je tu velika problematika i može dosta naučiti.

Ovom prilikom, ministar Jovičić je najbolje kadete nagradio prigodnim poklonom i mogućnosti da sami izaberu u kojoj će policijskoj stanici odraditi svoj probni rad.