Tužilaštvo BiH, nakon višemjesečne istrage, podiglo je optužnicu protiv 19 osoba koje se terete za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga i pranje novca, čime je stečena nezakonita imovinska korist u iznosu od više stotina hiljada KM.

izvjestaj tuzilastvu bih zbog zlocina nad privadnicima Vojske RS

Optuženi se terete da su, u periodu od 2010. do 2013. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, formirana radi međunarodnog krijumčarenja velikih količina opojnih droga, u više navrata prokrijumčarili više desetina kilograma opojnih droga marihuana - "skank", heroin i kokain, sa područja Albanije i Crne Gore u BiH, te dalje prema teritoriji Hrvatske.

Ova optužnica rezultat je rada Tužilaštva BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Sipe, Granične policije BiH i MUP-a Kantona Sarajevo u zajedničkoj uporednoj istrazi sa policijskim i pravosudnim agencijama Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Albanije.

Preostali dijelovi međunarodne kriminalne grupe se procesuiraju u Crnoj Gori i Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, optuženi su u više navrata prokrijumčarili količine između pet i 15 kilograma "skanka", te količine od nekoliko stotina grama heroina i kokaina.

Nezakonito stečen novac pojedini optuženi su ulagali u kupovinu skupocjenih automobila ili drugih vrijednosti, te na taj način ubacivali nelegalno stečen novac u finansijsko poslovanje, čime su počinili krivično djelo pranja novca.

U okviru postupka, biće zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima.

Ovom opsežnom optužnicom, obuhvaćeno je ukupno 19 optuženih sa područja Bileće, Trebinja, LJubuškog, Banjaluke i Sarajeva, a uz optužnicu je predloženo više od 500 dokaznih materijala i saslušanje više od 100 svjedoka optužbe.

Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Ivkovića, Zorana Tubića, Ajlina Ahmića, Bojana Ćalasana, Igora Milutinovića, Borislava Bajića, Aleksandra Šutovića, Zorana Pilatića, Nikole Pilatića, Dražena Primorca, Novice Trklja, Vladimira Grubačića, Miljana Kuljića, Draženka Ivkovića, Dragana Gačića, Vukašina DŽeletovića, Dejana Vučinića, Ranka Koprivice i Vladimira Antovića.

"Podizanje ove optužnice jasna je poruka javnosti i građanima da BiH ima jake i osposobljene tužioce i policijske kapacitete za borbu protiv najtežih oblika organizovanog kriminala, te da je međunarodna i regionalna saradnja pravosudnih i policijskih institucija ključna u borbi protiv međunarodnih oblika kriminala", poručili su iz Tužilaštva.

Optužnica je, uz obimni dokazni materijal, proslijeđena Sudu BiH.