NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko- hercegovački i primorski Grigorije poručio je danas u Bileći da Srbi nikada ne smiju da zaborave da vode porijeklo od plemenitog roda Nemanjića i Svetog Save.

krsna slava opstine bileca sveti sava

"Sadašnjost se čuva u budućnosti, a prošlost se čuva u onom što je novo, zato i mi danas moramo, kao što je nekada radio Sveti Sava, biti daleko očima i mislima ispred našeg vremena", rekao je vladika Grigorije u besjedi povodom krsne slave opštine Bileća i tamošnjeg hrama.

Vladika Grigorije napomenuo je da je Sveti Sava svetitelj, prosvetitelj i učitelj i da je vrlo moguće da Srbi uopšte ne bi postojali kao narod da nije bilo Svetog Save.

"Zato kada god slavimo Svetog Savu uvijek je važno da se ponovo podsjetimo ko smo i da smo, prije svega, njegovi potomci. Po tijelu smo potomci Nemanjini, ali po duhu Savini", naveo je vladika Grigorije.

Naglašavajući da je to posebno važno prisjetiti se u Bileći i u cijeloj Hercegovini, vladika Grigorije je istakao da to znači da se mora čuvati ono što je staro, ali da to niko nikada nije sačuvao bez novoga.

Blagosloveći današnji dan svetosavlja i pravoslavlja, vladika Grigorije je rekao da se u Bileći nikada ranije nije sabralo toliko ljudi i da će ovaj grad polako po vjeri postati najvažnije mjesto.

"Da Bog da se uvijek radujemo i da slavimo slavu Svetog Savu, da nas oplemenjuje i očušćuje i da nas ponovo podiže kad god smo pali, jer je to učinio jednom - zauvijek i nikada neće prestati to da čini sa nama Srbima", poručio je vladika Grigorije.

krsna slava bileca

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski služio je danas u hramu Svetog Save u Bileći Svetu arhijerejsku liturgiju, uz prisustvo više hiljada vjernika koji su nakon službe u litiji prošli ulicama grada.

Ovogodišnji dobitnici opštinske "Svetosavske povelje" su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević za sveukupni doprinos u razvoju ove lokalne zajednice, preduzeće "Tabaković", koje se bavi obradom sirove kamene-ploče, kao i sportista godine Jelena Kozjak, članica Karate kluba "Hercegovac".

Povelju u ime ministra Kovačevića, koji je bio poslovno odsutan, preuzeo je pomoćnik ministra industrije Đuro Grbić, koji je istakao da je Vlada Republike Srpske opredijeljena za stvaranje što boljeg ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta u Bileći.

bileca krsna slava sveti sava povelja ministru kovacevicu

"Posebni prioriteti Vlade Srpske za 2014. godinu su održiva zaposlenost i konkurentnost privrede", rekao je Grbić i dodao da bez investicija i razvoja nema ni konkurentnosti privrede.

Prestižno priznanje dobitnicima uručio je načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić.