Na društvenoj mreži Fejsbuk pokrenuta je inicijativa da se Trebinje preimenuje u Srđangrad, po Srđanu Aleksiću koji je svoj život dao da bi zaštitio sugrađanina Alena Glavovića, napadnutog po nacionalnoj osnovi, januara 1993.

srdjan aleksic

- Njegova žrtva i te kako ima smisla i pokazuje da Trebinje nikada neće biti jednonacionalan grad – kazao je predsjednik Alternativnog kluba Trebinje Blažo Stevović povodom godišnjice smrti heroja Srđana Aleksića.

Stevović je naglasio da Srđanova žrtva nosi poruku ljubavi, mira i čovječnosti te da on nije poginuo zbog čovjeka druge nacionalnosti, već samo zbog čovjeka i podsjetio da je jedan bulevar u Podgorici nazvan po Srđanu Aleksiću.

- Davno sam još kazao da će Srđan Aleksić i mrtav da ubija mržnju – naglasio je Stevović.

Predsjednik Helsinškog odbor za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević smatra da žrtva Srđana Aleksića nije bila uzaludna, jer stvari u BiH polako dolaze na svoje mesto.

Predsjednik nevladine organizacije Gariwo Amer Tikveš izjavio je da žrtvovanje Srđana Aleksića nije bilo uzaludno.

- Vrijeme u kom će se plemeniti i humanistički gestovi cijeniti je tek pred nama. Srđan Aleksić je definitivno jedan od tih likova koji je u najtežim vremenima pokazao kakvi bi ljudi trebali biti – objasnio je.

- Njegova žrtva za sve ljude koji su preživjeli strahote rata je vratila vjeru u ljudskost. Iz tog razloga je njegov otac Rade u umrlici napisao da je Srđan poginuo vršeći svoju ljudsku dužnost u doba neljudskosti – naglasio je Tikveša.

Nevladina organizacija Gariwo je posthumno 2010. godine dodijelila Nagradu ‘Duško Kondor’ za građansku hrabrost.

Srđan Aleksić, rođen 9. maja 1966. u Trebinju, a za vrijeme rata bio je vojnik Vojske Republike Srpske.