Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko otkrio je danas u Herceg-Novom spomen-bistu grofu Savi Vladislaviću-Raguzinskom (1664-1738).

otkrivanje spomenika grofu savi vladislavicu u herceg novom

Spomenik velikanu ruskog i srpskog naroda, evropske ličnosti 18. vijeka, postavljen je ispred crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj. Nosilac projekta je NVO “Matica Boke" , a finansijsku podršku pružili su Slovenska alijansa i Fondacija “Andrej Prvozvani” iz Rusije. Postavljanje spomenika podržali su Mitropolija crnogorsko-primorska i opština Herceg-Novi.

U prisustvu velikog broja naroda i visokih gostiju spomenik je osveštao mitropolit Amfilohije. „Ovo znamenje blagoslovismo Časnim krstom Svetoga Save, arhiepiskopa i prosvetitelja srpskoga, sveslovenskoga i svepravoslavnoga. Ovim krstom danas svjedočimo o vezanosti Grofa Save značajne ličnosti u istoriji našeg naroda i velike pravoslavne Rusije i njegovo nadahnuće imenom i podvigom onoga čije je ime nosio“, kazao je mitropolit Amfilohije podsjećajući da se grof Sava Vladislavić kao ruski diplomata pojavio u vremenu crnogorskog mitropolita Danila Petrovića koji je uspostavio žive veze sa carskom Rusijom.

„Ova znamenita ličnost je pripojila tadašnjoj carskoj Rusiji velika prostranstva, razgraničila Rusiju i Kinu, a grof Sava je sagradio i grad Troicosavsk (danas Kjahta) i u njemu podigao hram Sv. Save, koji je u vrijeme boljševičke Rusije srušen, ali se sada obnavlja“, dodao je mitropolit.

otkrivanje spomenika grofu savi vladislavicu u herceg novom

Vice-predsjednik Fondacije „Andrej Prvozvani“ Zelina Medoeva izrazila je posebno zadovoljstvo što se u Herceg-Novom otkriva spomenik Savi Vladislaviću Raguzinskom, čovjeku značajnom za istoriju Herceg-Novog u kojem se pretpostavlja da je rođen ali i Rusije. Ona je predsjedniku opštine Dejanu Mandiću poklonila porcelanski tanjir sa likom Vladislavića i knjigu koja je izdata u okviru projekta „Služenje otadžbini-događaji i imena“ i u kome značajno mjesto zauzima ime Save Vladislavića koga, po riječima Medoeve, posebno poštuje ruski narod.

Predsjednik UO NVO „Matica Boke“ Željko Komnenović je podsjetio na veze grofa Save Vladislavića, dvorskog savjetnika i diplomate cara Petra Velikog i carice Ekaterine, sa Bokom. „Korijeni stare plemićke porodice Vladislavić, koja je u svojim redovima imala više znamenitih vojskovođa i grofova, pored Jasenika i Gacka, sežu i do Herceg-Novog, Tople i Risna. Bio je pokrovitelj na ruskom dvoru znamenitog Peraštanina admirala Matije Zmajevića. Rodonačelnik je rusko-crnogorskih društveno-političkih veza u svjetlu tzv. 'istočnog pitanja'. Bio je autor carskog ukaza Petra Velikog koji je na Cetinju pročitao vladika Danilo Prvi Petrović Njegoš kada je dizao ustanak protiv Turaka 1711. godine čime je počeo oslobodilački rat protiv osmanskih zavojevača, krunisan pobjedom na Carevom Lazu“, kazao je Komnenović ističući da je grof Sava Vladislavić, pored brojnih uspješnih diplomatskih misija od Carigrada i Venecije, do svete Stolice i Pekinga, uvijek na umu imao svoj narod.

- Sava Vladislavić je bio tipični izrast cvog rodnog kraja: oličenje Srbina iz Hercegovine, duhovnog koliko i duševnog, gipkog  koliko i ponosnog, opreznog koliko i neustrašivog, što predstavlja karakter Hercegovca u poznatoj ravnoteži između njegovih pozitivnih i negativnih osobina, i sa njegovim, skoro jelinskim, osećanjem mere. Srbin Hercegovac, znači Mediteranac više nego Balkanac, čovek mašte koliko i realist, i čovek sna koliko i pozitivni stvaralac.  On je prvi postavio srpski problem u Rusiji kao glavni problem Balkana, kazao je Komnenović citirajući pjesnika Jovana Dučića koji je napisao knjigu „Grof Sava Vladislavić u Rimu i Bukureštu u obzorje Drugog svjetskog rata“.

otkrivanje spomenika grofu savi vladislavicu u herceg novom

Spomenik grofu Savi Vladislaviću na Toploj četvrta je vajarska replika autora Đorđa Lazića iz Sremskih Karlovaca. Prije tri godine spomenik Grofu je podignut u Petrogradu, a biste Save Vladislavića krase Sremske Karlovce i Gacko .

„Neka ovaj monument bude ukras Tople i ovog lijepog grada. Neka prolaznik, dobronamjernik i vjernik koji ulazi u ovaj sveti hram zastane pored spomenika velike i istorijski značajne ličnosti našeg i velikog ruskog naroda grofa Save Vladislavića Raguzinskog“, zaključio je Željko Komnenović.