Danas se navršava 21 godina od tragične smrti Trebinjca Srđana Aleksića. Tim povodom na Gradskom groblju u Podgljivlju, na spomen obilježje Srđanu Aleksiću, cvijeće su položili njegov otac Rade i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

srdjan aleksic

„Srđanovo djelo budi u ljudima potrebu da budu dobri i plemeniti, da vole, ne samo bližnjeg svoga nego i sve ljude“, rekao je danas Srđanov otac Rade Aleksić.

Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja, istakao je da je ovaj grad imao sreću u nesreći da ima Srđana Aleksića koji se izdigao iz svakodnevnih dešavanja u tim nesrećnim ratnim vremenima.

Podsjetimo, juče je na bulevaru u Podgorici, koji nosi ime Srđana Aleksića, zasađen zimzeleni hrast povodom 21. godišnjice od ubistva ovog junaka iz Trebinja.

Srđan Aleksić usprotivio se 21. januara 1993. godine u centru Trebinja grupi vojnika koji su maltretirali i tukli njegovog sugrađanina Alena Glavovića. Priskočio je u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su kundacima pušaka nastavili da tuku Srđana. Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu, preminuo je 27. januara 1993. godine.

Aleksiću su posthumno dodijeljena brojna priznanja, a njegovo ime nosi i ulica Velikih drveta u Sarajevu, te prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu gdje je postavljena spomen-ploča.