Povodom školske slave, Svetog Save, danas je u trebinjskom Domu kulture, u organizaciji Javne ustanove "Centar srednjih škola", priređena igrana predstava pod nazivom "Još jedna..........priča o Svetom Savi".

sveti sava skolska slava trebinje

Predstavu, kojoj je prethodilo lomljenje slavskog kolača, priredili su profesori i učenici ove obrazovne ustanove. Pozdravljajući prisutne otac Milan Unković je istakao značaj Svetog Save i čestitao krsnu slavu, uz poruku da Sveti Sava bude putovođa našeg roda kroz vijekove i da njegovo ime bude ime svakog srpskog djeteta. "Neka put Svetog Save bude put svih nas, pa će Sveti Sava nastaviti da predstoji pred Gospodom za svakoga od nas, a naročito za našu dragu djecu. Draga djeco, ne zaboravite nikada da ste sinovi, kćeri i nasljednici Svetog Save, a o njemu govoriti mnogo je teško jer je on našem narodu mnogo i mnogo učunio i dao, i sve što kažemo biće jako malo", rekao je otac Unković.

sveti sava skolska slava trebinje

Obilježavanju krsne slave svih škola prisustvovali su, između ostalih, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, predstavnici trebinjskih srednjih i osnovnih škola, predstavnik ministarstva prosvjete i kulture u Vladu Srpske, te drugi mnogobrojni gosti. Domaćin ovogodišnjeg skupa Vasiljko Škrivan, direktor Centra srednjih škola je, čestitajući svim učenicima i profesorima krsnu slavu, istakao da Sveti Sava predstavlja simbol iskonske mudrosti i sabornosti. "Živimo u vremenu poremećenih vrijednosti, ali svi, a posebno mi prosvjetni radnici, moramo da se angažujemo oko toga", rekao je Škrivan.

U programu, koji je trajao sat vremena, učestvovalo je 35 učenika ove škole, a režiju je uradila Snežana Grbić, profesor ove ustanove. Program se sastojao iz dva dijela. Prvi dio predstavlja prošlost i prikazuje kako je srpski domaćin nekada slavio krsnu slavu, dok drugi dio simbolizuje aktuelna vremena gdje su mladi ljudi okrenuti savremoj tehnici i tehnologiji i gdje mali broj mladih zna ko je zapravo bio Sveti Sava.

sveti sava skolska slava trebinje

U prepunoj sali u više navrata je publika gromoglasnim aplauzima pozdravila protagoniste koji su, iako malo znaju o glumi, upješno i sa istinskom voljom današnji dan učinili svima ljepšim.

Takođe, naredne godine domaćin školske slave je Tehnička škola Trebinja.